Home

Nieuws 367 x bekeken

'Neem voorbeeld aan Hollands waterbeheer'

Somerset – Kanalen, sloten en andere waterwegen in Groot-Brittannië moeten volledig en voortdurend worden uitgebaggerd om overstromingen in te toekomst te voorkomen. De Britten zouden daarbij het voorbeeld moeten volgen van Nederland.

Dat stelt voorzitter Peter Kendall van de Engelse National Farmers Union (NFU). Kendall noemt het door Britse watertechnici geopperde idee om op hogerop gelegen landbouwgrond ruimte te maken voor vijvers en meren om woningen en bedrijven in de steden en dorpen tegen het water te beschermen 'volstrekte waanzin'. "Je kunt het land van de boeren niet zomaar gebruiken om er water op te dumpen. Boerengrond in ons land is daar veel te waardevol voor. Natuurlijk komt de veiligheid van mens en dier op de eerste plaats maar agrarische grond moet een hogere prioriteit krijgen."

Het instituut voor water- en milieubeheer CIWEM stelt echter dat de landbouw juist heeft bijgedragen aan de overstromingen door bochten uit beken en andere waterlopen weg te halen en natte velden die meer regen op kunnen nemen te ontwateren. Bovendien wijzen deze en andere Britse deskundigen er in de discussie na de grootschalige overstromingen op dat Nederland recent juist boerenland opoffert om het water en de natuur meer kans te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.