Home

Nieuws 727 x bekeken

Mogelijk agri- en foodcentrum in Scheringa Museum

Wognum – In het nooit voltooide Scheringa Museum in het Noord-Hollandse Wognum moet een centrum komen voor wetenschappelijke kennis over agri & food. Dat idee opperen Herbestem BV en Dekker Consultants. Volgens deze partijen is de locatie zeer interessant om de innovatieve agribusiness van het noorden van Noord-Holland te laten zien aan bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het Scheringa Museum staat in de gemeente Opmeer in een polder, en is 10.000 vierkante meter groot. Sinds 2009 staat het museum leeg. De leegstand was gevolg van het faillissement van DSB Beheer, een onderneming van de omstreden zakenman Dirk Scheringa. Het pand werd genomineerd als lelijkste plaats van Nederland en herhaaldelijk is gezinspeeld op sloop van het gebouw. De landbouw in Noord-Holland, thuisbasis van bijvoorbeeld diverse veredelingsconcerns, is volgens de initiatiefnemers groot.
In het centrum zou de agribusiness centraal staan maar wordt wat de initiatiefnemers betreft ook de verbinding gemaakt met andere belangrijke sectoren, zoals energiewinning, toerisme, gezondheidszorg en techniek. Volgens Jacques Dekker van Dekker Consultants is het van groot belang dat de regio en specifiek de agribusiness zich in zijn totaliteit presenteert aan binnen- en buitenland. Anders raakt de aandacht versplinterd.
"Dat belang horen we van veel mensen, van veel bestuurders en ondernemers." In het centrum worden wat Dekker betreft onder meer innovaties op het gebied van mechanisatie, robotisering, teeltmethoden etc. getoond. "We denken ook aan een restaurant met producten uit eigen regio, kooklessen voor jongeren en ouderen en het inrichten van ruimtes voor seminars, congressen, workshops en expositieruimtes."

Of registreer je om te kunnen reageren.