Home

Nieuws 540 x bekeken

Minder winst voor Rabobank

Utrecht - De Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 2,01 miljard euro, 2 procent minder dan in 2012. Dat maakte de bank donderdag bekend.

De resultaten werden gedrukt door forse afwaarderingen bij de vastgoedtak, reorganisatievoorzieningen bij de lokale Rabobanken en de bijna 775 miljoen euro voor de schikking in de zaak rond de manipulatie van het Libor-rentetarief.

Volgens Rabobank kan dit schikkingsbedrag voor een groot deel fiscaal worden verrekend, maar daar ziet de bank vrijwillig van af. "Het volledige bedrag komt dus ten laste van de Rabobank en niet van de belastingbetaler'', aldus de coöperatieve onderneming.

De vastgoedpoot van Rabobank ging het afgelopen zwaar gebukt onder de moeilijke marktomstandigheden. Door forse afschrijvingen op het vastgoed kwam het nettoverlies van dit bedrijfsonderdeel uit op 817 miljoen euro.

De kredietportefeuille van de bank daalde in 2013 met 4 procent tot 439 miljard euro. "Door de economische crisis is de vraag naar leningen gedaald. Daarnaast losten klanten meer af op hypotheken'', aldus Rabobank.

De bank zegt onzeker te zijn over de toekomst: ,,De Rabobank bankiert in aanhoudend moeilijke marktomstandigheden met onzekere vooruitzichten.'' Het concern verwacht in 2014 minder eenmalige posten in de boeken te moeten zetten dan in 2013. "Met het oog op de noodzakelijke structurele rendementsverbetering heeft de Rabobank diverse kostenmaatregelen getroffen die aan het operationele resultaat zullen bijdragen. De waardeveranderingen blijven ook in 2014 op een hoog niveau'', aldus de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.