Home

Nieuws 3 reacties

Miljoenen voor door droogte geplaagd Californië

Washington – De federale overheid in de VS belooft miljoenen dollars aan steun aan boeren en burgers in het door droogte geplaagde Californië. Het Amerikaanse landbouwministerie wil tot 100 miljoen dollar aan steun voor veehouders versneld uitkeren zodat deze in staat zijn veevoer te kopen. Tevens wordt 15 miljoen dollar vrijgemaakt voor onder meer irrigatie en herstel van eroderende bodems.

Californië staat bekend om de entertainmentindustrie in Los Angeles en 'Silicon Valley', de thuishaven van talloze internet- en technologiebedrijven vlakbij San Francisco. Californië is echter ook de grootste producent van voedingsmiddelen in de VS en wat betreft primaire productie de belangrijkste zuivel- en fruitstaat. Vanwege een Mediterraan klimaat wordt in Californië een veelvoud aan producten geteeld, van uien tot meloenen.
Het Witte Huis maakte eerder bekend 60 miljoen dollar vrij te maken voor voedselbanken in Californië, qua inwonertal de grootste staat van de VS. Nog eens miljoenen dollars worden vrijgemaakt voor het beschikbaar houden van voldoende water voor huishoudens, versterken van de brandweer en het beschermen van bodems. Bijna 20 plaatsen op het platteland moeten water laten aanvoeren met vrachtauto's.
De twee senatoren die Californië in Washington vertegenwoordigen, Barbara Boxer en Dianne Feinstein, werken aan een wetsvoorstel volgens welke 300 miljoen dollar aan noodsteun wordt verstrekt. Of noodsteun voldoende is valt, volgens 'paleoklimatoloog' B. Lynn Ingram van de University of California in Berkeley, te betwijfelen. Op de website van National Geographic verklaart Ingram dat delen van de staat aan de Westkust in het verleden 'megadroogten' met een duur tot 200 jaar kreeg te verwerken.
Ze gelooft dat de 20e eeuw in historisch perspectief een 'natte uitzondering' is geweest. Californië is al bijna twee jaar erg droog.

Laatste reacties

  • agratax2

    Prachtig dat de mensen financiele ondersteuning krijgen om water te kopen en te transporteren. Helaas zal dit geld geen regen brengen en geen water reservoirs vullen zolang er geen water aanvoer meer is, nog uit de lucht, nog via rivieren nog uit ondergrondse reservoirs. Alle reservoirs zijn leeg volgens de hydrologen en zijn met een buitje regen echt niet gevuld. Wat in Califirnie gebeurt zal in meer droogte gebieden gaan gebeuren. Lege ondergrondse water reservoirs en lege rivieren door te gretige afname voor irrigatie, industrieel en huishoudelijk gebruik.

  • koestal

    einde voor de Dairy Valley waar we 20 jaar geleden geweldig tegen op keken

  • agratax2

    @koestal. je zou het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben, maar komt nog veel meer eten vandaan en deels zit daar de klad al in. Ik heb al video's gevonden van boeren die hun citrus plantages rooien om het hout te verkopen en daarna vertrkken vanwege water gebrek. Het boek 'When the rivers run dry' geeft een goed inzicht in de water voorraden op de werle en hoe w emet elkaar de zaak nog verder uit de hand laten lopen met onze zgn. moderne landbouw en watermanagement

Of registreer je om te kunnen reageren.