Home

Nieuws

Mercosur-blok blijft onderling verdeeld

Montevideo – De lidstaten van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur zijn het onderling nog steeds oneens over de voorwaarden voor een vrijhandelsdeal met de EU.

Een topbijeenkomst waarop een voorstel aan de EU zou worden opgesteld werd voor de derde keer uitgesteld. De bijeenkomst paste volgens de Paraguyaanse minister van buitenlandse zaken Eladio Loizaga "niet in de agenda van de presidenten".
Het uitstellen van een voorstel lijkt aan te tonen dat bij de Mercosur-landen weinig overeenstemming en gevoel van urgentie leeft, aldus een bron dichtbij de Europese Commissie. Zolang Mercosur geen voorstel formuleert, kunnen ook de onderhandelingen met de EU niet plaatsvinden. Een ouder voorstel om december 2013 met onderhandelingen te beginnen, werd door de Europese Commissie afgeblazen, waarna Mercosur bekendmaakte voor eind februari een serie voorstellen voor te bereiden.
De landbouwlobby in de EU vreest een handelsdeal. Een deal zou de landbouw in de EU 13 miljard euro kunnen kosten. Mercosur telt Brazilië, Argentinië en Uruguay tot haar lidstaten: landen dus met vooral offensieve belangen in de export van vlees, granen en soja. De rundvleessector in de EU zou het hardst geraakt worden. Frankrijk en Duitsland zijn de grootste rundvleesproducenten. Voor de zuivelsector worden wel kansen gezien voor grote producenten in met name Nederland, Denemarken en Frankrijk.
Brazilië en Uruguay willen snel een deal en Brazilië stuurde al een conceptvoorstel rond. Argentinië echter hecht ogenschijnlijk veel minder belang aan een deal en bevindt zich echter in een wisselkoerscrisis, wat deals die haar industrie kunnen schaden moeilijker maakt. De president van Uruguay, José Mujica, roept op het juridische raamwerk van Mercosur zo te wijzigen dat landen binnen Mercosur elkaar kunnen aanpakken bij handelsgeschillen, maar ook sneller tot gezamenlijke besluiten kunnen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.