Home

Nieuws

Meeste boeren zijn positiever over toekomst

Den Haag - Het vertrouwen van boeren in de toekomst is in het vierde kwartaal van 2013 groter in vergelijking met het derde kwartaal. Dat blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR. Melkveehouders zien de toekomst het meest zonnig in.

De melkprijzen bevinden zich al enige tijd op een historisch hoog niveau, terwijl de voerprijzen iets zijn gedaald. Ook zijn bedrijven in de pluimveehouderij en opengrondtuinbouw positiever over de huidige bedrijfssituatie. De stemming in de akkerbouw is stabiel. In de glastuinbouw en varkenshouderij daalde de stemming iets.

Per saldo zijn boeren en tuinders in het vierde kwartaal van 2013 positiever dan voorgaande kwartalen van dat jaar.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "De agrarische sector speelt een grote rol in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is wereldspeler op het gebied van de landbouw. Het is dan ook een positief signaal dat het vertrouwen binnen de landbouwsector een stijgende tendens vertoont."

Ondernemers blijven voorzichtig omdat het effect van kosten op de bedrijfsvoering iets negatiever wordt ingeschat dan in het derde kwartaal van 2013. Daarentegen verwacht de sector betere opbrengstprijzen en een hogere productie waardoor omzet en winst zullen toenemen.

De conclusies komen voort uit de Agro Vertrouwensindex van half januari 2014. De respons bestond deze keer uit ruim 500 agrarische ondernemers. De index is een coproductie van het ministerie van Economische Zaken, LTO Nederland, Flynth adviseurs en accountants en LEI Wageningen UR.

Nederland sluit met de Agro Vertrouwensindex aan bij soortgelijke barometers in Duitsland, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Polen, Hongarije, Roemenië en Italië. Zo ontstaat een Europese stemmingsmeting. Het gaat hierbij niet om prijzen, maar de trendmatige ontwikkeling van de stemming. Die wordt beïnvloed door onder meer markten (zowel aan kosten- als afzetzijde), weer, ziekten/plagen en overheidsbeleid. Bij een recente vergelijking bleek dat Nederlandse ondernemers opvallend positief gestemd waren in vergelijking met die van hun collega's in de meeste andere Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.