Home

Nieuws 859 x bekeken

Meer winst Nutreco

Amsterdam – Nutreco heeft in 2013 een omzet geboekt van 3,9 miljard euro, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Het voerconcern boekte met voortgezette activiteiten een ruim 4 procent lagere winst na belastingen van 127,5 miljoen euro.

De onderneming spreekt van "uitdagende omstandigheden" en neemt afscheid van haar vlees- en mengvoeractiviteiten in Spanje en Portugal, die in 2013 goed waren voor 1,4 miljard euro omzet.
Nutreco laat de doelstelling in 2016 een winst boeken van 400 miljoen euro voor rente, belastingen en afschrijvingen los. De oorzaak ligt in de voorgenomen verkoop van de vlees- en mengvoerbedrijven maar ook in de vaststelling dat er minder overnames met toegevoegde waarde in de markt zijn dan 2,5 jaar geleden, toen de doelstelling werd bedacht, nog werd verwacht. Het Nederlands-Franse Provimi werd gekocht door Cargill en volgens Nutreco verdween daarmee de laatste kans een grote vis te vangen.
Nutreco mikt nu voor het hele bedrijf onder meer op een toename van de operationele marge in een bandbreedte van 5,5 tot 6,5 procent. De marge bedroeg in 2013 5,6 procent. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen moet uitkomen op tenminste 15 procent. Voor premixen en speciaalvoer wil Nutreco een volumegroei van 3 procent realiseren terwijl voor de tweede poot visvoer van 5 procent wordt uitgegaan. Het bedrijf blijft gericht op circa 2 acquisities per jaar, waarbij vorig jaar een oorlogskas van 500 miljoen werd gemeld.
De verkopen van de diervoedingsdivisie daalden in 2013 met 4,4 procent tot 1,8 miljard euro. Voor visvoer werd een plus genoteerd van 6,8 procent waarmee voor het eerst de visvoerafzet die van diervoeding oversteeg. De brutowinst van de diervoedingsdivisie daalde minder dan een procent en het overgrote deel van de omzetdaling was gevolg van de "harde" euro, die maakt dat omzet gerealiseerd buiten de Eurozone in euro's lager uitvalt. .
CEO Knut Nesse zegt dat de verkoop van de Spaanse bedrijven Sada (vooral kippenvlees) en Nanta (mengvoer) in de lijn van de strategie ligt. Eerder werd het Nederlandse mengvoerbedrijf Hendrix UTD verkocht. "Nutreco wil groeien met merkproducten die een hogere waarde vertegenwoordigen en wereldwijd kunnen worden verkocht." Voeradditieven krijgen in een nieuwe organisatiestructuur een meer centrale plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.