Home

Nieuws

Mansveld wist niets van EU-brief mais

Den Haag - Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) is niet betrokken bij de beslissing van Nederland om zich niet aan te sluiten bij twaalf Europese lidstaten, die in een brief aan de Europese Commissie vragen om alsnog de toelating van de transgene maissoort 1507 tegen te houden.

Dat bleek woensdag tijdens een debat van de Tweede Kamer met de staatssecretaris.

In de brief vragen twaalf Europese landen, waaronder Frankrijk, aan Europees Commissaris Borg om zijn voorstel voor de toelating van de mais in te trekken. Europees Commissaris Borg zegt dat hij die mogelijkheid niet heeft.

Mansveld zei in antwoord op vragen van met name GroenLinks en de Partij voor de Dieren dat Nederland aanvankelijk niet benaderd was om de brief te ondertekenen. Vervolgens heeft de permanente vertegenwoordiger van Nederland in Brussel besloten geen steun te geven aan de brief, omdat er volgens Nederland geen mogelijkheid meer was de beslissing terug te draaien. Mansveld: "Dat vond ik verstandig."

Oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren menen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de toelating van de maissoort tegen te houden. De meerderheid van de raad van ministers van buitenlandse zaken sprak zich vorige week in Brussel in meerderheid uit tegen de toelating en ook het Europees parlement is tegen de toelating. Maar vanwege de afgesproken procedures zegt de Europese Commissie niet anders te kunnen dat de teelt toe te laten.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen daarover uitleg van de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.