Home

Nieuws

Lantmännen schrijft fors af op ethanolfabriek

Stockholm - Het Zweedse agrohandels- en voedingsconcern Lantmännen schrijft fors af op zijn bio-ethanolfabriek in Nörrköping. Reden is een wijziging van het biobrandstoffenbeleid in Zweden en onzekerheid over het klimaatbeleid in de EU.

De afschrijving van een kleine 90 miljoen euro komt ten laste van de cijfers van 2013. De winst van de 32.000 leden tellende coöperatie pakt daardoor lager uit dan anders het geval zou zijn geweest. Het concern heeft namelijk in 2013 positief gedraaid. "We zijn een sterker en beter functionerende Lantmännen dan we een jaar eerder waren en we hebben ondanks de afschrijving op de ethanolraffinaderij onze financiële positie verder verbeterd", zo stelt directietopman Per Olof Nyman vast in de toelichting bij de door het concern op tafel gelegde jaarcijfers, hoewel de omzet met 7 procent daalde naar 3,7 miljard euro door de verkoop van bedrijfsonderdelen en/of -belangen.

Onder meer werd de pluimveevleesdochter Lantmännen Kronfågel ondergebracht in het Zweeds/Noorse Scandinavian Standard. Lantmännen houdt daarin een belang van 46 procent maar boekte wel een mooie winst op de verkoop van de rest. Netto houdt het concern onder de streep 11 miljoen euro over tegen ruim vier keer zoveel als in 2012. Geschoond van posten die de vergelijking eenmalig verstoren steeg het operationele resultaat naar 76 miljoen euro (plus 13 miljoen euro ten opzichte van 2012). Aan de leden wordt een winstuitkering van in totaal ruim 14 miljoen euro (in 2012 was dat iets minder) toegekend, zo luidt het voorstel van het bestuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.