Home

Nieuws 2 reacties

Landbouwgrond 10 procent duurder

Apeldoorn – De waarde van landbouwgrond steeg in de afgelopen maand met 10 procent ten opzichte van december.

Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. In december bracht landbouwgrond gemiddeld iets meer dan 49.000 euro per hectare op. In januari dit jaar werd er gemiddeld ruim 54.000 euro betaald. Een forse prijsstijging in relatief korte tijd. Landbouwgrond was volgens het Kadaster het duurst in september 2013. Toen werd er gemiddeld bijna 59.000 euro per hectare betaald. In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde de prijs in snel tempo tot ruim onder de 50.000 euro per hectare.

Akkerbouwland steeg vooral in waarde in januari. In december noteerde het Kadaster een gemiddelde prijs van 50.000 euro per hectare. In januari dit jaar steeg die prijs van bouwland met ruim 15 procent naar 57.500 euro per hectare. De waarde van grasland steeg relatief minder fors dan die van akkerbouwland. Grasland bracht in december vorig jaar ruim 48.000 euro per hectare op. In januari 2014 werd er bijna 7 procent meer voor betaald, namelijk gemiddeld bijna 52.000 euro per hectare.

Eerder noteerde het Kadaster altijd lagere gemiddelde grondprijzen dan de werkelijke marktwaarde. Dit kwam hoofdzakelijk door de toen gehanteerde selecties. Het zelfstandig bestuursorgaan heeft per 1 januari 2014 de selectiecriteria gewijzigd. In de berekening worden nu alle transacties meegenomen met een grootte vanaf 0,25 hectare. Eerder was dat 1 hectare. In de nieuwe methodiek worden van alle meegenomen transacties de bovenste en onderste 5 procent buiten beschouwing gelaten op volgorde van gemiddelde prijs. Eerder werden alleen de transacties meegenomen met hectareprijzen tussen de 10.000 en 60.000 euro per hectare.

Het Kadaster heeft ook een wijziging doorgevoerd voor registratie van het type agrarische grond. Eerder noteerde het bestuursorgaan alleen prijzen van gras- en bouwland. Koopovereenkomsten met een combinatie van gras- en bouwland vielen toen buiten de boot. In de nieuwe methode is er naast gras- en akkerbouwland een derde categorie toegevoegd, namelijk een restcategorie. Hierin zitten gronden die het Kadaster op basis van de akte niet met zekerheid als grasland of akkerbouwland kan registreren. Deze restcategorie wordt per 1 januari 2014 samen met grasland en akkerbouwland meegenomen in de categorie 'alle grondtypen'.

Laatste reacties

  • jan doedel

    alle wilde worden mak

  • Schaapje

    Grondprijs zal komende jaren nog wel verder stijgen gezien afschaffing quotum. Maar de keerzijde zal zijn dat de lasten wie nu en straks koopt dit gaat opbreken. Over een jaar of tien zal de grondprijs weer dalen en komen de faillissementen, zoals in Denenmarken. Succes met de koop van grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.