Home

Nieuws

Landbouwcommissie stemt in met diergezondheidspakket

Brussel – De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met het diergezondheidspakket. De nieuwe regelgeving, waarbij meerdere wetten worden samengevoegd tot één wet, moet het mogelijk maken om de diergezondheid en voedselveiligheid beter te bewaken.

In de nieuwe regelgeving is meer aandacht voor preventie, onder meer door hogere eisen te stellen aan de veehouderij, veehandel, dierenartsen en ook hobbydierhouders. Ook komen er strengere invoerregels voor plantaardige producten die mogelijk een risico kunnen vormen voor de volksgezondheid.

Het parlement vindt het belangrijk dat lidstaten vooral aandacht schenken aan verantwoord antibioticagebruik in de veehouderij. Daarnaast wil het parlement dat de Europese Commissie de bevoegdheid moet krijgen om noodmaatregelen te nemen in het geval van een uitbraak van een ernstige dierziekte als Afrikaanse varkenspest of vogelgriep. Het Parlement en de Raad moeten dan wel de mogelijkheid hebben om de noodmaatregelen in te trekken als dat nodig is.
In april wordt tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement opnieuw gestemd over het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.