Home

Nieuws

Lagere prijzen, maar sector blijft groeimotor

Amsterdam – De agrarische sector realiseert in 2014 lagere prijzen als een jaar eerder, maar blijft een stabiele groeimotor voor de Nederlandse economie. Dat concludeert ING Economisch Bureau in zijn kwartaalbericht.

Voor 2014 verwacht de bank dat prijzen gemiddeld 1 procent dalen, terwijl het volume door iets meer afzet van zuivel en akkerbouwproducten nog een procent groeit. De veehouderij wacht dankzij fors gedaalde voerkosten 'prima saldi'.
De voerprijzen zullen in 2014 relatief hoog blijven, maar wel dalen, wat de hele veehouderij ten goede komt. De agrarische sector profiteert bovendien van een verwachte verzwakking van de euro, die kan leiden tot meer export. Het zijn meevallers na een toch al sterk 2013 waarin de hele agrarische sector vooral door hogere prijzen gemiddeld de productiewaarde met 3,5 procent zag groeien.
De productiewaarde van de melkveehouderij steeg vooral door 20 procent hogere prijzen met 25 procent. De melkveehouderij profiteerde van een beperkt aanbod elders in de wereld en een bijna niet te stillen dorst naar melkpoeder in China. In 2014 is volgens ING sprake van een correctie. Het afzetvolume stijgt nog wel 2,5 procent, maar prijzen zullen 5,5 procent lager liggen. In 2013 kwam de zuivelprijs wereldwijd op het hoogste niveau ooit uit.
De productiewaarde van de kalverhouderij en vleespluimveehouderij nam in 2013 respectievelijk 8 en 7,5 procent toe. Voor 2014 voorziet ING een toename van 2 procent voor de kalverhouderij, die profiteert van het openen van markten, terwijl de vleespluimveehouderij een kleine dip wacht. De varkenshouderij zag vorig jaar de productiewaarde 1,5 procent toenemen maar krijgt dit jaar te maken met krimp van zowel volume (1 procent) als prijs (4 procent). Dit komt door relatief goede marges in het voorgaande jaar en afnemende voerkosten.
In de eiersector volgt na een jaar waarin de productiewaarde een kwart daalde gedeeltelijk herstel. Na een dieprood jaar schrijft de sector weer zwarte cijfers. De akkerbouw profiteert van een goede exportvraag naar aardappelen en uien en betrekkelijk lage voorraad van graan. De productiewaarde zal in 2014 ongeveer gelijk blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.