Home

Nieuws 1448 x bekeken 12 reacties

LTO zet volop in op afschaffing dierrechten

Panningen - LTO blijft fors inzetten op afschaffing van dierrechten voor de varkens- en pluimveesector. De melkveesector fungeert als voorbeeld. Dat bleek tijdens de jaarvergadering van de LLTB vakgroep varkenshouderij. Beleidsmedewerker Mark Heijmans van LTO deed tijdens de vergadering uit de doeken hoe de huidige stand van zaken is ontstaan en hoe LTO de komende tijd wil opereren om de dierrechten eerder afgeschaft te krijgen dan in 2018.

Op korte termijn gaat er een brief richting de staatssecretaris met daarin nogmaals de argumenten van LTO tegen het huidige standpunt van de staatssecretaris. Ook wil LTO voorstellen doen die het mogelijk moeten maken om de dierrechten alsnog in 2015 af te schaffen. LTO wil een aantal toezeggingen die de rundveesector heeft gedaan ook toepassen voor de andere sectoren. Zo wil de organisatie een intensieve monitoring van de fosfaatproductie gekoppeld aan een early warning systeem. Zo moet er voor gewaakt worden dat het fosfaatproductieplafond niet wordt doorbroken. Een ander voorstel dat LTO in wil brengen in de discussie is dat varkenshouders bij uitbreiding van hun bedrijf de meerproductie mest voor 100 procent verwerken, of een afzetmogelijkheid op eigen grond of in de omgeving kunnen garanderen. Dit naar analogie van de melkveesector.

Ook overweegt LTO, eveneens naar analogie van de melkveesector, een aantal zogenoemde 'zachte' beloften in te brengen in de discussie. De melkveesector heeft onder meer 80 procent weidegang toegezegd en grondgebonden productie. De varkenshouderij zou bijvoorbeeld toezeggingen kunnen doen over zonnepanelen op het dak van stallen.

Heijmans wees er tijdens zijn betoog op dat voor de melkveesector de zuivelindustrie een cruciale rol heeft gespeeld in het debat. De NZO, de organisatie van de zuivelindustrie, deed de forse toezeggingen over weidegang en grondgebonden productie. "In de varkenssector heb je zo'n partij niet. Vion had heel andere dingen aan zijn hoofd en de COV heeft niet zo'n rol als de NZO voor de zuivelsector." Een ander probleem is dat de varkenssector een slecht imago heeft; dit in tegenstelling tot de melkveesector.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Bij de LTO zouden ze zich eens af moeten vragen waarom er in de geitenhouderij goed geld wordt verdiend.

 • leftturn

  dit is toch geen reden om varkens- en pluimvee achter te stellen en op te zadelen met hoge quotumkosten. achterblijvende financiele resultaten zijn juist een extra reden om alle overbodige kosten te schrappen.

 • gerjan slingenbergh

  leftturn zou zich af moeten vragen waarom de financiële resultaten op varkens- en pluimvee bedrijven achterblijven.

 • heico1

  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Houden die pluimveerechten, en ook op controleren graag!!! Het stikt van controles en ik blijf het ongelooflijk vinden dat een ei van een hen waarvoor géén productierechten aanwezig zijn, net zo goed de markt op blijft gaan als die mét. Oneerlijke concurrentie.

 • alco1

  Geitenhouderij verdiend misschien nog dankzij geen quotering van geiten melk en varkens en pluimveehouderij verdienen te weinig misschien wel door de dierrechten. Men heeft hiervoor geïnvesteerd en moet als zodanig wel door.

 • Mozes

  @gerjan slingenbergh, leg eens uit waarom volgens jou in de geitensector goed geld verdient wordt en de financiële resultaten in de varkens- en pluimveehouderij achter blijven.

 • eggfarmer

  Ja hoor weer van dat geschreeuw van houden die rechten, alsjeblieft zeg!
  Word wakker!! We opereren in een wereldmarkt en die bepaalt vraag en aanbod! Rechten zijn enkel een verhoging van de kostprijs en van die negatieve factor hebben we al genoeg last! Zo als eerder gezegd, rechten leuk wisselgeld voor de stoppers maar voor de toekomstige pluimvee en varkenhouder enkel een investering in lucht!

 • gerjan slingenbergh

  @Mozes Het is een kwestie van vraag en aanbod. De vraag in de markt verandert niet als je de rechten afschaft. Afschaffing van productierechten
  en daardoor uitbreiding van de productie zal leiden tot lagere prijzen.

 • bankivahoen

  Eggfarmer@, klopt is leuk voor de stoppers maar hou er rekening mee dat iedereen een keer een stopper wordt , misschien nog wel eerder als iedereen denkt !
  Denk niet als de rechten er morgen afgaan dat je kostprijs ook maar iets gaat zakken, er zit nog een berg kostprijsopdrijvende wetgeving aan te komen.

 • Bussemakers

  Het is investeren in lucht als blijkt dat de rechten er na een tijdje af gaan. Het is investeren in de toekomst als de rechten ten alle tijden blijven bestaan. Gezien de dreiging van het eraf gaan in 2015 of 2018 en politieke willekeur of moment van de dag zie ik het als investeren in lucht, waar je best aardig wat geld nog moet bijfinancieren.

 • Paul Grefte

  Klopt als een bus cebe19ap1, vroeg of laat gaan ze eraf. Dan maar beter gelijk! Alles wat we tussen nu en bijvoorbeeld 2018 investeren in mestrechten is gewoon weggegooid geld. Beter om het direct in mestverwerking te steken.

  Heb overigens niet de illusie dat je met het in stand houden van een Nederlands systeem van mestrechten internationaal vlees of eierprijzen in stand houd. We mogen dan wel de op een na grootste landbouw exporteur zijn, op de agrarische wereldmarkt zijn we maar een piepklein landje. Kijk alleen maar eens naar de groei van de Duitse vleeskuikenstapel de laatste 10 jaren.....

 • eggfarmer

  Inderdaad cebe en info, het blijft een waardeloze kostprijsverhoging die op werkelijk geen enkele manier inkomenszekerheid biedt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.