AlgemeenNieuws

LTO zet volop in op afschaffing dierrechten

Panningen – LTO blijft fors inzetten op afschaffing van dierrechten voor de varkens- en pluimveesector. De melkveesector fungeert als voorbeeld. Dat bleek tijdens de jaarvergadering van de LLTB vakgroep varkenshouderij. Beleidsmedewerker Mark Heijmans van LTO deed tijdens de vergadering uit de doeken hoe de huidige stand van zaken is ontstaan en hoe LTO de komende tijd wil opereren om de dierrechten eerder afgeschaft te krijgen dan in 2018.

Op korte termijn gaat er een brief richting de staatssecretaris met daarin nogmaals de argumenten van LTO tegen het huidige standpunt van de staatssecretaris. Ook wil LTO voorstellen doen die het mogelijk moeten maken om de dierrechten alsnog in 2015 af te schaffen. LTO wil een aantal toezeggingen die de rundveesector heeft gedaan ook toepassen voor de andere sectoren. Zo wil de organisatie een intensieve monitoring van de fosfaatproductie gekoppeld aan een early warning systeem. Zo moet er voor gewaakt worden dat het fosfaatproductieplafond niet wordt doorbroken. Een ander voorstel dat LTO in wil brengen in de discussie is dat varkenshouders bij uitbreiding van hun bedrijf de meerproductie mest voor 100 procent verwerken, of een afzetmogelijkheid op eigen grond of in de omgeving kunnen garanderen. Dit naar analogie van de melkveesector.

Ook overweegt LTO, eveneens naar analogie van de melkveesector, een aantal zogenoemde ‘zachte’ beloften in te brengen in de discussie. De melkveesector heeft onder meer 80 procent weidegang toegezegd en grondgebonden productie. De varkenshouderij zou bijvoorbeeld toezeggingen kunnen doen over zonnepanelen op het dak van stallen.

Heijmans wees er tijdens zijn betoog op dat voor de melkveesector de zuivelindustrie een cruciale rol heeft gespeeld in het debat. De NZO, de organisatie van de zuivelindustrie, deed de forse toezeggingen over weidegang en grondgebonden productie. “In de varkenssector heb je zo’n partij niet. Vion had heel andere dingen aan zijn hoofd en de COV heeft niet zo’n rol als de NZO voor de zuivelsector.” Een ander probleem is dat de varkenssector een slecht imago heeft; dit in tegenstelling tot de melkveesector.

Beheer
WP Admin