Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:28 feb 2014

Kredietverlening Rabobank gedaald

Utrecht – Het uitstaand krediet van Rabobank aan kleine tot middelgrote ondernemers in de Nederlandse land- en tuinbouw is 2 procent gedaald tot 29,1 miljard euro. Inclusief de agribusiness daalde de kredietverlening aan de Nederlandse food- en agrisector 1 procent tot 32,6 miljard euro.

De daling is kleiner dan elders in de economie, waar bijvoorbeeld de kredietverlening aan winkels fors daalde. De coöperatieve bank boekte in 2013 een nettowinst van 2 miljard euro, 2 procent minder dan vorig jaar en grotendeels toe te schrijven aan een boekwinst op de verkoop van vermogensbeheerder Robeco. Rabobank boekte net als een jaar eerder miljoenen af op kredieten in de glastuinbouw. Elders in de landbouw waren verliezen marginaal, aldus de bank.
De kredietverlening van Rabobank Groep aan de food- en agrisector wereldwijd is 6 procent gedaald tot 87 miljard euro. Het uitstaand krediet bij boeren en tuinders wereldwijd daalde 4 procent tot 57,3 miljard. Rabobank wijt de daling van deze kredietverlening aan de waardestijging van de euro, die de bank in Australië en de VS raakte, en het niet meer in de boeken meenemen van de Poolse Bank BGZ. Rabobank kwam met BNP Paribas verkoop van het onderdeel, sterk vertegenwoordigd in de Poolse landbouw, overeen.
De food- en agrisector is net als vorig jaar goed voor 20 procent van de totale kredietverlening. Rabobank schat zijn eigen marktaandeel in de Nederlandse sector net al vorig jaar in op 85 procent. Kredietverlening aan de vleessector was goed voor 19 procent van het totaal, de graan- en oliezadensector en de zuivelsector zijn goed voor ieder 17 procent. De zuivelsector maakt de laatste jaren qua aandeel een opmars door, vooral omdat is geïnvesteerd naar aanloop van de afschaffing van het melkquotum.
De totale kredietverlening van Rabobank daalde 4 procent tot 439 miljard euro, volgens de bank voor een groot deel doordat aflossingen fors zijn toegenomen. Zowel grotere als kleinere bedrijven en particulieren losten meer af. 
Interim-topman Rinus Minderhoud zei dat de bank er veel aan gelegen is vertrouwen terug te winnen. Rabobank trof vanwege poging tot fraude met de Libor-rente in 2013 een schikking van 774 miljoen euro met toezichthouders. Het overgrote buitenlandse deel van deze 'boete' is aftrekbaar van de belasting, maar hiervan ziet de bank, volgens Minderhoud 'volledig vrijwillig', af. Dit scheelt de belastingbetaler circa 125 miljoen euro, aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • alco1

  Miljarden of miljoenen, het is maar om het even.
  Wat mij interesseert is om te weten hoeveel spaar tegoeden er in totaal zijn. Dit om uit te kunnen rekenen hoeveel 'Luchtgeld' er in 'omloop' is.

 • ppda

  Wanneer leren journalisten en redacties nou eens rekenen.
  Bij een boete van 774 miljard zou de bank in één klap failliet zijn en de Nederlandse staat erbij.
  In miljoenen is het al veel geld, maar nog altijd 1000 x minder.

 • hansje

  @ppda goede opmerking ,ik dacht het zelfde toen ik het stuk aan het lezen was

 • dommelje

  logisch dat er minder geld uitgeleend wordt als de regels zo streng worden

 • Buurman

  De Rabobank leent spaargeld.
  Ik vernam dat een bedrijf een eigen vermogen van minimaal 30% moet hebben om nog te kunnen lenen van de Rabobank.
  Ik denk dat ze die regel wel heel selectief toepassen.

 • Elevage

  verbazingwekkend dat je een 'boete' van de belasting kunt aftrekken, dat betekend dat wij, de Nederlandse belastingbetalers alsnog de schuld van andermans fouten moeten betalen.
  Aardig dat de bank dit niet doet, maar hoeveel bedrijven kunnen en doen dit wel????

 • Beheerder
  Redactie

  @ verschillende reageerders:
  Dank voor jullie reacties over de hoogte van de boete! Het bedrag is in het artikel hierboven inmiddels aangepast.

 • anton1937

  ppda jij moet leren rekenen, een boete die jij voorstelt kan natuurlijk niet. Het is beter dan banken meer eigen geld of tegoeden hebben, De ABN- AMRO heeft de belastingbetaler tot nu toe 32 miljard gekost. Als de bank ooit verkocht wordt voor 8 miljard, dan kost ABN-AMRO iedere Nederlander nog 3000 euro.. Het eigen vermogen van banken moet omhoog naar 10% en het eigen vermogen voor huis- en bedrijven financieringen naar 25%, dan kan de hypotheek aftrek volledig blijven bestaan. Lenen op de 'pof'kan niet.

 • alco1

  ppda doet alleen maar een constatering.

 • ppda

  Waarschijnlijk moet Anton leren lezen :)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.