Home

Nieuws 18 reacties

Klepkeuring splijt coalitie

Den Haag - Coalitiepartijen PvdA en VVD staan tegenover elkaar bij het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma om het kwaliteitssysteem QLL met ingang van 1 maart niet langer te accepteren en weer terug te gaan naar de klepkeuring bij het transport van vee.

De VVD wil mogelijkheden open houden om QLL in de benen te houden, onder meer om de kosten voor het bedrijfsleven niet onnodig te verhogen. Volgens de VVD zijn er mogelijkheden om in elk geval in de varkenshouderij aan te sluiten bij IKB-systemen. Belangenbehartigingsorganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders werken daaraan.

CDA en SGP steunen de VVD in het verzet tegen de toenemende kosten voor het bedrijfsleven. SP is het eens met de PvdA, die het besluit van Dijksma toejuicht. Dijksma houdt de mogelijkheid op een kier om op termijn per sector terug te keren naar een systeem dat aansluit bij QLL. Vooralsnog blijft ze bij haar besluit, zo blijkt uit een brief die ze woensdag aan de Tweede Kamer stuurde.

Het parlement debatteert donderdag over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het CDA zal daar voorstellen om een adviesraad in te stellen vanuit het landbouwbedrijfsleven en de dierenwelzijnsorganisaties. Landbouwbedrijfsleven en dierenwelzijnsorganisaties moeten adviesrecht krijgen op de tarieven, zegt Jacco Geurts. De SGP vindt dat Dijksma te veel NVWA-kosten doorschuift naar het bedrijfsleven.

De keuringskosten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan volgens voorstellen van staatssecretaris Dijksma fors omhoog en kunnen per sector wel oplopen tot een kostenstijging van 20 procent. Voor de grote roodvleesslachterijen lopen de totale kosten op van 12,4 miljoen euro vorig jaar naar 14,7 miljoen dit jaar. De keuring voor de  export van levend vee kost dit jaar 2 miljoen euro meer dan vorig jaar (van 8,9 naar 10,9 miljoen).

De manier waarop die tarieven tot stand komen hebben meer te maken met de totale kosten die de NVWA maakt, dan met de feitelijke kosten die de inspecteurs en controleurs maken om de werkzaamheden te verrichten.

Dijksma kondigde eind vorig jaar aan dat er extra mensen zullen worden aangenomen bij de NVWA. De toezicht- en handhavingscapaciteit wordt uitgebreid door meer mensen in te zetten, met name inspecteurs en veeartsen. Het gaat om 125 arbeidsplaatsen in 2014. Het besluit om de klepkeuring weer in te voeren kost nog extra capaciteit, waarin niet is voorzien. Dijksma zegt dat daarvoor nog weer extra mensen worden aangenomen.

Laatste reacties

 • leftturn

  veel geschreeuw, weinig wol van de vvd. ze houden de rug toch niet recht.

 • jan hien

  en wie gaat dat betalen.[b.b.a,] boer betaalt alles

 • a.vdijk2

  Beste politici, Het wordt tijd dat de bezem door het NVWA wordt gehaald ipv de retributies explosief te verhogen. Onderhand is er een toezichthouder nodig die de NVWA als toezichthouder weer controleert. Zo wordt het kind met het badwater weggegooid en wordt de agrarische industrie als belangrijkste economische moter van Nederland de nek omgedraaid. Tijd voor gezond verstand, lijkt me.

 • Tiny1946

  LTO waar ben je,
  we hebben je nog niet gehoord.
  Klep keuring is hemels tergend als exporteur van levende dieren word je weg gezet als een misdadiger, alle dieren zijn voorzien van twee oormerken
  zodat de NVWA niet nodig is. Als we dieren in Nederland vervoeren is er ook geen NVWA aanwezig.

 • anton1937

  Een goed geinstrueerd IKB.systeem is de oplossing om kosten te besparen en de controle optimaal te benutten. De NVWA mist kennisniveau, is te log en niet vakbekwaam. Het standpunt van het CDA,de SGP en de VVD is realistisch. De PvdA,de SP en de staatssecretaris innemen weer belachelijke standpunten in.

 • koestal

  De economie wordt met veel regels en kosten om zeep geholpen,boeren worden weg geregeld door veel dure ambtenaren er op los te laten

 • 1034942

  De overheid moet ophouden met extra geboden,verboden en kostenverhogende eisen, die leiden tot geldverkwisting en schijnveiligheid

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ceas

  'Dijksma zegt dat daarvoor nog weer extra mensen worden aangenomen.'
  Ik ben benieuwd of ze dat gaat doen, anders dient ze in het vervolg haar klep maar eens te houden.

 • AP te P

  Het is jammer dat deze discussie zo verlopen is. Dit is duidelijk een politieke beslissing. Partij voor Dieren gilt al 5 jaar dat klepkeuring weer terug moet komen en Mevr Dijksma komt PvD tegemoet om een steuntje in de rug te hebben op andere fronten. Het is gewoon de klok 15 jaar terugzetten. Daarbij aantekenend dat de taríeven 20 % omhoog gaan, maar dat is nog maar een schijntje bij de totaalkosten van een klepkeuring per vracht varkens . Reken nu 2 kwartier + start = ong. 135,- , dat wordt minimaal 5 kwartier + start = ong. 220,- + 20 % = ong. 270,-/vracht !!!!! 5 minuten langer dan aangevracht is boete van ong. 100,- !!! Je reinste concurrentievervalsing. De NL-slachterijen juichen al en hebben hun inkoopcondities direct aangepast !

 • John Claessens

  Sector ga voor je standpunt staan . Als we dat allemaal doen kun je veel meer druk uitoefenen .

 • Elevage

  de NVWA is er alleen maar om de boeren extra kosten uit de zak te kloppen. Ze staan er ook met het idee dat er vast iets niet klopt en gaan op zoek naar een foute speld in de hooiberg. Met deze bloedhonden mentaliteit den je niet de gezondheid van het vee, maar puur je eigen saldo. bedankt maar weer .......

 • info460

  Vervoer van Maastricht naar Groningen, hoeft geen NVWA bij te zijn. (400 km?) Terecht natuurlijk, want alles is gezond en goed en bij aankomst is er weer controle. Maaruh.... Biggen spenen van de stal van de ene kant van de landsgrens naar de andere kant naar een vleesvarkensstal, da's export. Wel 50 meter!! Daar moet van u, mevrouw Dijksma en alle niet nadenkende politici, de NVWA naar kijken tegen een tarief dat op jaarbasis voor een normaal bedrijf al snel in de duizenden euro's loopt. Waar is de wijsheid mevrouw Dijksma?!? Zouden deze biggen minder gezond zijn dan een bedrijf dat toevallig níet bij de grens ligt?!

 • polsbroek

  Veel geschreeuw maar het gaat wel door Ik ben bijna blij dat ik al een beetje oud ben Doen ze het maar lekker zelf

 • info460

  De overheid zorgt in de basis voor gezond voedsel. Goedzo. Terecht. Dat is in ieder land. Alleen in Nederland moet de sector dat zelf betalen, in andere landen niet. Dus de gezondheid van iedere Nederlander wordt niet betaald door iedere Nederlander, maar door een select groepje dat dit voedsel produceert. En dan nog bij voorkeur alles bij de boer en niet bij de achterliggende schakels.... Dat vindt u terecht mevrouw Dijksma?!

 • koestal

  Weer een blik ambtenaren lostrekken voor de zgn.werkgelegenheid,op rekening van de boeren !Zo kun je weer arbeidsplaatsen cre-eren !

 • Elevage

  juist koestal, en als er dan nog kunde en vakmanschap aankomt waaien........ maar nee, behalve op papier is er weinig ervaring met vee. Bedroevend!!

 • famtillemans1

  Alle nvwa ers Verplicht stage op de boerderij .kijken of ze ook meedenkende boerenhersens krijgen ! Hele slachterij keuring en ook export keuring kan afgeschaft worden door iederen vrachtwagen met laden te filmen met laden .dat kan het nvwa dan zelf na kijken in hun kantoor .dat zou miljoenen schelen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.