AlgemeenNieuws

Klepkeuring splijt coalitie

Den Haag – Coalitiepartijen PvdA en VVD staan tegenover elkaar bij het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma om het kwaliteitssysteem QLL met ingang van 1 maart niet langer te accepteren en weer terug te gaan naar de klepkeuring bij het transport van vee.

De VVD wil mogelijkheden open houden om QLL in de benen te houden, onder meer om de kosten voor het bedrijfsleven niet onnodig te verhogen. Volgens de VVD zijn er mogelijkheden om in elk geval in de varkenshouderij aan te sluiten bij IKB-systemen. Belangenbehartigingsorganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders werken daaraan.

CDA en SGP steunen de VVD in het verzet tegen de toenemende kosten voor het bedrijfsleven. SP is het eens met de PvdA, die het besluit van Dijksma toejuicht. Dijksma houdt de mogelijkheid op een kier om op termijn per sector terug te keren naar een systeem dat aansluit bij QLL. Vooralsnog blijft ze bij haar besluit, zo blijkt uit een brief die ze woensdag aan de Tweede Kamer stuurde.

Het parlement debatteert donderdag over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het CDA zal daar voorstellen om een adviesraad in te stellen vanuit het landbouwbedrijfsleven en de dierenwelzijnsorganisaties. Landbouwbedrijfsleven en dierenwelzijnsorganisaties moeten adviesrecht krijgen op de tarieven, zegt Jacco Geurts. De SGP vindt dat Dijksma te veel NVWA-kosten doorschuift naar het bedrijfsleven.

De keuringskosten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan volgens voorstellen van staatssecretaris Dijksma fors omhoog en kunnen per sector wel oplopen tot een kostenstijging van 20 procent. Voor de grote roodvleesslachterijen lopen de totale kosten op van 12,4 miljoen euro vorig jaar naar 14,7 miljoen dit jaar. De keuring voor de  export van levend vee kost dit jaar 2 miljoen euro meer dan vorig jaar (van 8,9 naar 10,9 miljoen).

De manier waarop die tarieven tot stand komen hebben meer te maken met de totale kosten die de NVWA maakt, dan met de feitelijke kosten die de inspecteurs en controleurs maken om de werkzaamheden te verrichten.

Dijksma kondigde eind vorig jaar aan dat er extra mensen zullen worden aangenomen bij de NVWA. De toezicht- en handhavingscapaciteit wordt uitgebreid door meer mensen in te zetten, met name inspecteurs en veeartsen. Het gaat om 125 arbeidsplaatsen in 2014. Het besluit om de klepkeuring weer in te voeren kost nog extra capaciteit, waarin niet is voorzien. Dijksma zegt dat daarvoor nog weer extra mensen worden aangenomen.

Beheer
WP Admin