Home

Nieuws 565 x bekeken

Irritatie VS over houding EU vrijhandelsoverleg

Washington – De Amerikaanse landbouwminister Tim Vilsack is geïrriteerd over uitlatingen van EU-handelscommissaris Karel De Gucht, die vorige week verklaarde dat toelating van rundvlees behandeld met hormonen 'niet eens ter discussie is' en dat verandering van het toelatingsregime voor transgene gewassen ondenkbaar is. Vilsack is door de uitlatingen ernstig in verlegenheid gebracht, want de landbouwlobby is furieus.

De Gucht bezocht vorige week Washington om te praten over een veelomvattend handels- en investeringsverdrag, TTIP. De besprekingen gingen een jaar geleden van start en beide partijen zeiden aanvankelijk dat niets onbespreekbaar zou zijn. De Gucht zei vorige week: "laat me erg duidelijk zijn. We discussiëren niet eens over hormoon-rundvlees in TTIP en gaan dat ook op geen enkel moment (-) doen."
Volgens de Belg "weten onze Amerikaanse partners dat heel goed". De Gucht zei dit na gesprekken met de hoogste Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Michael Froman. Vilsack zegt echter dat hij de verklaring niet accepteert. "Het is onwaarschijnlijk dat een TTIP-overeenkomst wordt gesloten als de EU niet serieus, volledig en veelomvattend wil ingaan op agrarische issues waaronder rundvlees en biotechnologie." De politicus zei zich comfortabel te voelen 'dit openlijk te verklaren'.
Vilsack kwam tot zijn felle reactie nadat belangenbehartigers van boeren hun onvrede uitten over de Europese houding en de schijnbare passiviteit hierover bij Amerikaanse onderhandelaars. "De categorische statements als 'we gaan dit niet veranderen, dat niet veranderen en dat is niet op tafel', maken dat we ons afvragen of de EU wel een deal nastreeft", aldus Steve Censky van de American Soybean Council. De VS verloor zijn positie als belangrijke soja-leverancier van de EU aan Brazilië en Argentinië, en hoopt dat een deal die positie versterkt.
De US National Pork Producers Council herhaalde dat een deal nauwelijks doorgang kan vinden als de Amerikaanse landbouw niet instemt. In de EU zijn met name producenten van vlees bang dat de VS, net als voorheen Canada, fors grotere importquota en lagere invoerrechten weet te bedingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.