Home

Nieuws 1 reactie

ING: lichte economische groei voor meeste sectoren

Amsterdam – De meeste economische sectoren zullen in 2014 een bescheiden economische groei zien. Dat schrijft ING in haar kwartaalbericht.

De agrarische sector krijgt in 2014 met lagere afzetprijzen te maken, doordat bij meerdere deelsectoren de vraag in de afzetgebieden minder hard groeit en het productieaanbod wereldwijd is gestegen.  De bank verwacht wel dat de sector in volume stabiel blijft groeien met 1,5 procent per jaar, net als vorig jaar.

Sectoren als de groothandel, industrie en transport groeien door de aantrekkende export. De industriële productie is in het laatste kwartaal van 2013 aangetrokken. De machinebouw liet flinke groeicijfers zien door een aantrekkende vraag uit het buitenland. "Binnenlands was er ook sprake van licht aantrekkende investeringen, mogelijk door de tijdelijke fiscale stimulering waarbij ondernemers tot eind 2013 de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen konden afschrijven en van de belasting konden aftrekken", aldus ING.

In de bouw daalt de productie al enkele kwartalen niet meer. Het is vooral de transformatie, renovatie en verduurzaming van bestaande gebouwen die zorgt voor een bodem van het bouwvolume. Nieuwbouw staat nog wel steeds onder druk.

Eén reactie

  • alco1

    Prognoses worden meestal gemaakt met de gedachte om de toekomst te sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.