Home

Nieuws 1336 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Hoop voor K+S, problemen voor Yara

Het aandeel K+S won de afgelopen week ruim 8 procent aan waarde. Vorig jaar daalde de waarde van het aandeel van een top van bijna 38 euro naar 15 euro.

Dat kwam vooral door een scherpe daling van de kaliprijs en een hoge mate van onzekerheid in de markt: het Russische Uralkali stapte uit een invloedrijk exportkartel en kondigde een prijzenoorlog aan. Niet alleen het aandeel van K+S stortte in elkaar maar ook die van concurrenten als PotashCorp en Agrium.
Het aandeel noteert op de beurs in Frankfurt nu weer ruim boven de 24 euro. De oorzaak ligt in het perspectief op betere kaliprijzen. Het gewraakte Uralkali maakte maandag bekend een Chinese chemiereus 700.000 ton kali te leveren voor een prijs van 305 dollar. Daarmee wordt eindelijk de voor de industrie magische 300-dollar-grens overschreden. Overigens werd in het eerste halfjaar van 2013 nog kali aan China verkocht voor 400 dollar per ton.
Dat andere kunstmestconcern op de Boerderij Index, Yara International, zag juist haar aandeel fors in waarde dalen. Het aandeel van de Noorse producent van stikstofkunstmest liep deze week eerst op van 255 naar 268 Noorse kroon om vervolgens te dalen naar 250 kroon. Daarmee verloor Yara in korte tijd 1 miljard dollar aan beurswaarde. De klap volgde op het bericht dat Yara het afgelopen kwartaal 97 procent minder winst boekte dan vorig jaar.
Yara maakte tevens bekend dat een aantal stikstoffabrieken mogelijk zal worden gesloten. Prijzen zijn dit jaar weliswaar verbeterd, maar voorlopig onvoldoende om fabrieken op (bijna) volle capaciteit te laten draaien. Voor ureum wordt nog minder dan 320 dollar per ton betaald, waar de branche twee jaar geleden fors aan het bouwen van fabrieken sloeg toen de prijs 500 dollar aantikte.
China voerde vorig jaar veel uit en moet wat Yara betreft samen met Oekraïne de productie terugbrengen zodat de markt terug in balans komt. China en Oekraïne kennen een vrij hoge kostprijs en nemen blijkbaar genoegen met een hele dunne of geen marge. Voor aandeelhouders is het weinig hoopgevend dat een onderneming afhankelijk is van politiek beleid in Beijing en Kiev.
Yara's eigen management ziet er bovendien ook even niet goed uit. De onderneming moest vanwege een omkoopschandaal 295 miljoen Noorse kroon aan boete betalen. De 70-jarige oud-topman Thorleif Enger wordt vervolgd vanwege het betalen van steekpenningen aan de zonen van de voormalige minister van olie van Libië en een ambtenaar in India. Enger werd decennia gezien als één van de meest gerespecteerde topmannen in Scandinavië.
Het is dan ook weinig verrassend dat vier van de acht analisten die Yara intensief volgen een verkoopadvies afgeven voor Yara, en maar twee adviseren het aandeel te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.