Home

Nieuws 949 x bekeken

Honger dreigt in Zuid-Soedan

Juba – Wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwt voor voedseltekorten in Zuid-Soedan, waar zo'n 3,7 miljoen mensen acuut hulp nodig hebben omdat anders een catastrofe volgt. Er is te weinig eten, het eten is te weinig voedzaam en prijzen rijzen de pan uit. De VN-organisatie vraagt voor 77 miljoen dollar aan steun voor voedselhulp en het veilig stellen van de landbouwproductie om de situatie te verlichten.

Zo'n zeven miljoen mensen weten 's ochtends niet of ze die dag voldoende voedsel hebben. "Zuid-Soedan was al de plaats waar één van 's werelds grootste humanitaire operaties plaats vond voordat gevechten begonnen", aldus Sue Lautze, lokaal hoofd van de FAO. "Markten zijn ingestort, infrastructuur is beschadigd, buitenlandse handelaren zijn gevlucht en de bevolking op het platteland is niet in staat haar gewassen, vee en vis naar de markt te brengen." De vluchtelingen blijven mogelijk op de vlucht omdat het regenseizoen eraan komt en overstromingen dan dreigen.
Meer dan 870.000 Zuid-Soedanezen zijn in de afgelopen zes weken op de vlucht geslagen vanwege geweld. Eerst werd in de hoofdstad Juba gevochten maar inmiddels heeft het geweld zich verspreid naar het oosten en midden van het land. Onder de vluchtelingen zijn ook veel boeren, Zuid-Soedan is namelijk een erg agrarisch land, en de situatie leidt dan ook tot een verstoring van de landbouw en dus de voedselzekerheid in de toekomst. Voor Zuid-Soedanese boeren begint in maart het belangrijkste zaaiseizoen.
Als boeren niet in staat zijn voldoende in te zaaien kan dit volgens de FAO leiden tot tekorten aan voedsel in 2014 maar ook 2015. Boeren hebben door het geweld nauwelijks toegang tot mest, diergeneesmiddelen, gif en zaaigoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.