Home

Nieuws 1591 x bekeken 3 reacties

Groot onderzoek naar gezondheidseffecten veehouderij

Bilthoven – Volgende maand begint in Oost-Brabant en Noord-Limburg een groot onderzoek naar de relatie tussen de intensieve veehouderij en de volksgezondheid.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM, de universiteiten van Utrecht en Wageningen en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).
Het onderzoek wordt in Oost-Brabant en Noord-Limburg gehouden vanwege de hoge bevolkingsdichtheid in combinatie met de hoge veedichtheid. In het onderzoek worden onder andere luchtmetingen gedaan. Ook worden drieduizend mensen die bij boerderijen wonen medisch onderzocht. De onderzoekers zullen ongeveer een jaar metingen verrichten. Naar verwachting zullen de eerste resultaten eind 2015 of begin 2016 bekend worden.
Uit eerder onderzoek naar de effecten van intensieve veehouderij op de omgeving, onder andere door de Gezondheidsraad, kwamen geen harde bewijzen dat er negatieve effecten zouden zijn. Wel waren er aanwijzingen dat omwonenden van veehouderijbedrijven potentieel zijn blootgesteld aan fijnstof en bepaalde micro-organismen en endotoxinen uit stallen. In het nieuwe onderzoek willen de onderzoekers meer gegevens verzamelen over de verspreiding van micro-organismen die in de veehouderij voorkomen en waarvan bekend is dat ze ziekte kunnen veroorzaken  bij mensen.  Er zal vooral aandacht zijn voor aandoeningen van de luchtwegen, allergieën, dragerschap van antibiotica-resistente bacteriën.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft aangegeven dat er een begrenzing aan de maximale omvang van veehouderijbedrijven komt als blijkt dat deze bedrijven een negatief effect hebben op de volksgezondheid.

Laatste reacties

  • pieterfranken1

    Lijkt mij goed om dit onderzoek ook in steden te doen en ook een onderzoek in de buurt van industrieterreinen.

  • alco1

    Dergelijke onderzoeken staan altijd bol van de 'aannames'. Kortom, het is maar net welke achterban de onderzoekers hebben

  • eimania

    kunnen ze ook onderzoeken wat voor effect deze overheid heeft op de gezondheid van hardwerkend Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.