Home

Nieuws 2 reacties

Goedkeuring mineralenconcentraat duurt jaren

Den Haag – Een permanente goedkeuring door Europese erkenning van het mineralenconcentraat als kunstmest gaat nog jaren duren. Dat schrijft staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de toelating is een herziening van de meststoffenverordening van de Europese Commissie nodig. De Commissie heeft aangegeven dat het eerste voorstel tot herziening eind van dit jaar te verwachten is. Daarna gaat het voorstel het besluitvormingsproces in. Dit traject duurt enkele jaren, waarbij de Europese Commissie en een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten moet instemmen.

Om ervoor te zorgen dat er al eerder gebruik gemaakt kan worden van mineralenconcentraten als kunstmestvervanger, is er in het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn een verzoek voor derogatie op dit punt aangevraagd. Over het vijfde actieprogramma is het ministerie in overleg met de Commissie.

De pilot mineralenconcentraat, waarbij bedrijven ontheffing krijgen om de mineralenconcentraten uit dierlijke mest te maken en toe te passen op het land, is verlengd tot 31 december 2014. Vorig jaar hebben twee bedrijven zich teruggetrokken uit dit proefproject. Deze plaatsen zijn ingenomen door andere bedrijven. Op dit moment nemen Dankers Bio Energy, Bleekerheide, Verkooyen, Hoeven Varkens, Varkenshouderij Poels, Maatschap van Heugten- Friesen, Kumac, Loonbedrijf Jan Reniers en Kempfarm deel aan de proef.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    Weet iemand waarom die 2 bedrijven zich hebben teruggetrokken uit dit proefproject?

  • gertke

    hebben we na de verwerking tenminste een nieuw probleem

Of registreer je om te kunnen reageren.