Home

Nieuws 1 reactie

Fransen willen zelf beslissen over transgeen

Parijs - De Franse regering wil zelf kunnen beslissen over het al dan niet toelaten van transgene gewassen. Die bevoegdheid ligt momenteel nog bij de Europese Unie, maar Frankrijk wil 'hernationaliseren'.

Dat heeft minister Stéphane le Foll van landbouw laten weten bij de Landbouwraad in Brussel. Op die raad komt de mogelijke toelating van een tweede transgene maissoort, TC1507, aan de orde. Le Foll heeft net voor het weekend al laten weten dat hij de al eerder toegelaten mais Mon810 hoe dan ook weer van de Franse velden wil weren dit seizon.

Volgens Parijs hoort het toelaten van transgene gewassen niet onder de subsidiariteit, het principe dat bepaalt of een onderwerp tot de bevoegdheid van de EU gerekend moet worden. ''Wij willen nee kunnen zeggen zonder dat dat door Brussel aangevochten kan worden", aldus Le Foll. Hij wil de transgene gewassen daarbij laten evalueren 'op basis van objectieve criteria'. Corr

Eén reactie

  • politiek

    Hopenlijk gaat Nederland zich ook verzetten tegen die transgene gewassen. Per saldo heeft het voor de boer niets toe te voegen , het geeft (gezondheids)risico,s voor de consument en je wordt steeds meer afhankelijk als land of sector van de zaadleveranciers. Die zullen de marge opstrijken als er een extra marge te behalen valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.