Home

Nieuws 5 reacties

Frankrijk blijft transgene mais verbieden

Parijs – De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll wil dat transgene mais ook komend seizoen verboden blijft. De minister wil dan ook dat een initiatiefvoorstel zo snel mogelijk door beide kamers van het parlement wordt behandeld zodat het verbod voor het komende zaaiseizoen weer van kracht is.

Frankrijk probeert al jaren op alle mogelijke manieren de door de EU wel toegelaten transgene maissoort Mon810 van Monsanto tegen te houden. Dat stuit regelmatig op verzet van de Conseil d'Etat, de Raad van State, omdat de wettelijke bepalingen waarmee dat gebeurt in strijd zijn met het Europese recht. Volgens de raad beroept de regering in Parijs zich steeds ten onrechte op de zogenaamde vrijwaringsclausule. Keer op keer komt de regering of het parlement daarop met een nieuw voorstel om Mon810 opnieuw te verbieden, zoals ook dit keer weer gebeurt. Dat voorstel is des te meer urgent nu Brussel naar alle waarschijnlijkheid een tweede transgene maissoort, TC1507 van DuPont-Pioneer, eveneens gaat toelaten.

Laatste reacties

 • jaapfrerichs

  Heel goed, le Foll. Hou alstublieft alle transgenen gewassen buiten de deur. De claims die de bedrijven leggen op de boer kunnen gigantisch zijn. Geen patenten op zaad. Van welk levend wezen dan ook. Hou foll !

 • politiek

  Kundig besluit /standpunt van Frankrijk . Ik ben benieuwd of Nederland ook een dergelijk standpunt durft in te nemen.
  Voor de boer brengt het geen enkele meerwaarde in euro,s /jaar. Ga je eenmaal beginnen met transgene gewassen in een land als Nederland dan is draagvlak naar burger helemaal zoek. ( en terecht )

 • Peerke1

  Hallo, wie zal er beter van worden met dat transgene gedoe? De boeren in elk geval niet. En als de consumenten er ziek van worden en of aan dood gaan, wie is dan verantwoordelijk voor de gevolgen. Dus een zeer goed besluit.

 • denker123

  Hier in de V.S.zijn er al akkerbouwers die de G.M.O rassen verlaten.Zij schaffen zelf een grote veldspuit aan zodat ze de traditionele onkruidbestrijding beter in de vingers hebben,dan de werktuig coop's die meestal te laat komen.Voor export krijgen ze al een flinke toeslag op de basisprijs voor non GMO ,de kg. opbengsten per ha zijn eerder hoger dan lager met non GMO,maar de kosten zijn lager .Het zijn alleen maar leugens van Monsanto en Co om de macht op de zadenmarkt te krijgen,en het risico op ongezond voedsel.Dus niet meer aan beginnen in Europa.

 • agratax2

  Dat de Fransen deze mais willen tegen houden lijkt me heel normaal. Zij hebben de meeste onderzoeken gedaan tot nu toe naar de gevolgen van Glyfosaat en residuen van Glyfosaat in het milieu en in het voedsel. Deze onderzoeken toonden aan dat Glyfosaat erg slecht voor mens en dier is en dat de residuen van dit middel ook niet beter zijn. Moet j als dit wet dan terwille van de Vrije Wereld Handel het product maar toelaten? Parijs is Den Haag de plaats waar alles wat geld oplevert accuut wordt goedgekeurd. Dat dit snel verdiende geld op termijn een veelvoud gaat kosten aan het oplossen van de negatieve gevolgen doet even niet terzake. Later zit er een andere regering en de Kamers lijden aan UKG (ultra kort geheugen).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.