AlgemeenNieuws

Fout loonwerker kost boer tienduizenden euro’s

Luxemburg – Een fout van een loonwerker kan een boer een korting op de Europese toeslagrechten opleveren van 20 procent. Dat kan worden geconcludeerd uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak van melkveehouder Arie van der Ham uit het Zuid-Hollandse Meerkerk.

Als een boer toezicht houdt op het werk van een bonafide loonwerker en de juiste instructies verstrekt, dan kan dat reden zijn om een gemaakte fout niet aan te rekenen, zegt de Europese rechter.

In het geval van veehouder Arie van der Ham uit Meerkerk ging het om een  fout bij het emissiearm uitrijden van mest met een sleepvoetbemester in 2009. De Algemene Inspectiedienst stelde vast dat de mest niet voldoende tussen het gras terechtkwam.

Het proces-verbaal kwam bij Dienst Regelingen terecht, die de fout omzette in een financiële sanctie: een korting van 20 procent op de natuursubsidies en slachtpremies van in totaal ongeveer 10.000 euro.

De Europese rechter maakt duidelijk dat op de agrarisch ondernemer als opdrachtgever een grote verantwoordelijkheid rust. Als de boer de mogelijkheid op de koop toeneemt dat een loonwerker fouten maakt, zal hij daarvan de gevolgen ondervinden. Dat kan een korting op de directe inkomenssteun opleveren van 20 procent.

Of dat in het geval van Van der Ham ook zo zal uitpakken is nog de vraag. De Nederlandse rechter zal – met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de hand – nog een uitspraak moeten doen in het bezwaar dat Van der Ham heeft aangetekend.

Beheer
WP Admin