Home

Nieuws 15 reacties

Fout loonwerker kost boer tienduizenden euro's

Luxemburg - Een fout van een loonwerker kan een boer een korting op de Europese toeslagrechten opleveren van 20 procent. Dat kan worden geconcludeerd uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak van melkveehouder Arie van der Ham uit het Zuid-Hollandse Meerkerk.

Als een boer toezicht houdt op het werk van een bonafide loonwerker en de juiste instructies verstrekt, dan kan dat reden zijn om een gemaakte fout niet aan te rekenen, zegt de Europese rechter.

In het geval van veehouder Arie van der Ham uit Meerkerk ging het om een  fout bij het emissiearm uitrijden van mest met een sleepvoetbemester in 2009. De Algemene Inspectiedienst stelde vast dat de mest niet voldoende tussen het gras terechtkwam.

Het proces-verbaal kwam bij Dienst Regelingen terecht, die de fout omzette in een financiële sanctie: een korting van 20 procent op de natuursubsidies en slachtpremies van in totaal ongeveer 10.000 euro.

De Europese rechter maakt duidelijk dat op de agrarisch ondernemer als opdrachtgever een grote verantwoordelijkheid rust. Als de boer de mogelijkheid op de koop toeneemt dat een loonwerker fouten maakt, zal hij daarvan de gevolgen ondervinden. Dat kan een korting op de directe inkomenssteun opleveren van 20 procent.

Of dat in het geval van Van der Ham ook zo zal uitpakken is nog de vraag. De Nederlandse rechter zal - met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de hand - nog een uitspraak moeten doen in het bezwaar dat Van der Ham heeft aangetekend.

Laatste reacties

 • somporn

  Je kunt beter crimineel zijn in NL,wordt je minder zwaar gestraft
  als een hard werkende ondernemer.Waarom besteed je werk uit als je toch overal op moet toezien en alle verantwoording moet dragen.

 • W Geverink

  Wij bepalen wanneer we uitrijden, hoeveel we uitrijden per ha en ook hoe we uitrijden. Op die manier kunnen wij proberen een zo hoog mogelijke opbrengst te halen zonder structuurbederf en schade aan de graszode. Door niet te hoeven injecteren gaat het uitrijden razendsnel en is er een stuk minder pk's nodig voor heel wat minder tijd, dus een flinke besparing op brandstof.

 • minasblunders1

  Geverink, hier moet eerst alles de vernieling in geholpen worden, vóór men eens na gaat denken.

 • josrodenburg

  helemaal mee eens w geverink

 • Demeter Griend

  Ik heb ook als eens een korting gehad.
  Je leert er wel van het koste me vies geld.

  Dat wordt niet op vakantie en geen nieuwe Mercedes Arie.
  Maar niet getreurt we krijgen straks flat rate, ik heb vanmiddag al zitten rekenen. Ik ben in jubelstemming ik krijg veel meer (voor minder werken.)

 • W Geverink

  Wij boeren hebben goede opbrengsten, hebben vrijheid van handelen en geen vervelend gezeur aan de kop van duur betaalde leken. De overheid bespaard kapitalen aan subsidie en ambtenaren. Het is voor iedereen een dikke win win situatie.

 • Demeter Griend

  http://www.hetlnvloket.nl/databank-eu-subsidiegegevens
  MEERKERK A J EN MEERKERK-AANTJES A T C MTS
  Totaal 296.770,02 

  Ja, win win je hebt gelijk.
  20 procent is inderdaad een Mercedes. (bijna 60.000 euries, dat doet pijn. ohhh.)
  Humor.

 • MarcelZandbelt

  @Demeter Griend.

  De man komt uit Meerkerk, hij heet geen Meerkerk maar van de Ham

 • keesberg

  Wat kun met flate rate? Demeter Griend

 • alco1

  @keesberg.
  Demeter is een boer die inkomen heeft door producten aan veeboeren te verkopen en bij flat rate (onbeperkt leveren) zijn zijn producten beter aan de prijs.

 • Fermer

  Ik ben het met Somporn eens, je huurt derden in om het werk gedaan te krijgen, je gaat er dan lijkt mij, terecht vanuit dat een loonwerker weet hoe die het goed moet doen. Als je daar niet meer vanuit kunt gaan en overal op moet toezien, dan is het einde zoek. En dan ook nog de absurd hoge boete: is wel even wat anders dan door rood rijden. Ook geheel onterecht dat dit gekoppeld is aan een percentage van de toeslagrechten lijkt mij. Dat zijn andere opgebouwde rechten die hier los van dienen te staan.

 • jop

  Als een bijstandsgerechtigde tussen haakjes steuntrekker door rood heen rijdt wordt hij toch ook niet gekort op zijn uitkering.

 • gerardb

  Gewoon doorspelen naar de loonwerker. Die cumela jongens doen dat net zo.

 • mts. Bon

  NIEMAND word gekort op zijn salaris als hij een overtreding doet. In dit geval is het zelfs een derde partij die de ocertreding begaat. Dit is niet nemen, maar stelen (van andermans brood, cq inkomen)

 • Demeter Griend

  Voor dat geld kan je wel iemand inhuren die er het hele jaar naar kijkt. Ik vind het gewoon dom.
  Zoiets stoms overkomt je maar 1 keer dat kan ik je garanderen. Het gebeurt mij niet meer.
  Keesberg: flatrate is de nieuwe hectarepremie.
  Ik heb de laatste jaren nogal wat land bijgekocht, die gaan nu straks 400 euries exstra opbrengen. Die 400 euries gooi ik erbij op. Dan kunnen collega s het als overige exploitatievormen opgeven. Ieder jaar vraag ik of ze het nog (willen en kunnen betalen) willen intikken bij de gecombineerde opgave. Het is gewoon win win voor alle partijen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.