Home

Nieuws 2 reacties

Flynth: stoppers verliezen verhuurde toeslagrechten

Arnhem – Gestopte boeren die hun toeslagrechten verhuren dreigen hun rechten te verliezen door invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Volgens Flynth Accountantants is verkoop van de toeslagrechten voor 1 april 2014 in veel gevallen de beste oplossing. Als gevolg van aanpassingen in het GLB, wordt in 2015 het systeem van toeslagrechten in een nieuw vat gegoten. De huidige toeslagrechten vervallen per 31 december 2014 en alleen actieve 'landbouwers' komen in 2015 in aanmerking voor nieuwe toeslagrechten. Daarvoor moet een landbouwer onder meer als landbouwbedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De nieuwe toeslagrechten worden toegekend op basis van de oppervlakte landbouwgrond die in 2015 bij de Gecombineerde Opgave (de meitelling) wordt opgegeven. De waarde van de nieuwe toeslagrechten (betalingsrechten) wordt onder meer gebaseerd op de waarde van de toeslagrechten die een landbouwer in eigendom heeft op 15 mei 2014. Daarom telt de waarde van in 2014 verhuurde toeslagrechten mee bij de verhuurder (en niet bij de huurder!) voor de bepaling van de waarde van nieuwe toeslagrechten in 2015. Voor gestopte boeren worden veel van de huidige verhuurde toeslagrechten straks dan ook waardeloos volgens Flynth, omdat deze categorie niet aan de voorwaarden voor toekenning van de nieuwe betalingsrechten voldoet.

Laatste reacties

  • Barneveldsei

    Het voelt alsof je de AOW afpakt van mensen die hun leven lang hebben gewerkt. Hebben deze boeren alle grillen van het ministerie overleeft,krijg je een schop na.

  • koestal

    Dit was toch een soort pensioen,ze pakken de ambtenaren toch ook niet hun pensioen af !

Of registreer je om te kunnen reageren.