Home

Nieuws 13 reacties

'Faunafonds moet op de schop'

Den Haag - Het faunafonds moet op de schop omdat het geen rekening houdt met de maatschappelijke baten van in het wild levende dieren. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat in opdracht van Partij voor de Dieren Zuid-Holland is geschreven.

Voor het afschieten van dieren betaalt de hele maatschappij een prijs, omdat door jacht dieren schuwer en minder zichtbaar zijn. Deze prijs wordt niet meegenomen door het Faunafonds.

Het faunabeleid zou volgens de onderzoekers meer gericht moeten zijn op het voorkomen van schade veroorzaakt door in het wild levende dieren. Nu zou het faunabeleid de jacht stimuleren. De economen van de RUG pleiten in hun rapport 'De economische aspecten van het Faunafonds in Nederland' voor structurele oplossingen in plaats van symptoombestrijding op korte termijn. Zij verwijzen naar voorstellen van de Dierenbescherming om schade door ganzen te voorkomen.

De onderzoekers vergeleken het eigen risico van de boeren met fondsen in omringende landen. Zij concluderen dat het eigen risico van 5 procent voor de landbouw in Nederland erg laag. De Partij voor de Dieren wil het eigen risico daarom verhogen, tot bijvoorbeeld 50 procent.

De Partij voor de Dieren heeft het rapport woensdag aangeboden aan de voorzitter van Provinciale Staten in Zuid-Holland, Commissaris van de Koning Jaap Smit. Henk Revoort van het Faunafonds was woensdag nog niet in de gelegenheid een reactie te geven op het onderzoek.

Laatste reacties

 • somporn

  De Partij voor de Dieren wil het eigen risico daarom verhogen, tot bijvoorbeeld 50 procent.
  Als het hun portemonnee trof waren ze dan ook zo happig?

 • Mozes

  Een oplossing is biologisch te gaan telen. Bij biologische teelt zitten de gewassen zo vol onkruid, schimmels, luizen en ander ongedierte dat geen enkel wild er nog van wil vreten.
  Je kunt er alleen nog onverteerbare vegaburgers van laten maken door chemoslager Jaap Korteweg.

 • Zippie

  Ik mag toch hopen dat dit soort nonsens niet voor serieus wordt genomen.
  Het wordt toch hoog tijd dat de landbouworganisaties nu eens aan zet komen!

 • Jaap39

  Als je zo nog een beetje verder redeneert, zet het bemestingsbeleid hiernaast en dit doorwerkt een aantal jaren verder dan gaat de veehouderij ieder jaar minder produceren. Dan is het niveau van produktie nu op haar hoogste niveau. Hoezo meer melk na 2015?

 • agratax2

  Het rapport ligt er en is geaakt door -de wetenschap- maak als boer de borst maar nat. Ik zie een mogelijkheid om je bedrijf te combineren met -wilde dieren kijken- na eerst een wildkijkkaart te hebben aangschaft zwaar gesubsidieerd door de Partij van de Dieren en gesponsord door de Vega slager.

 • leftturn

  wij van wc eend adviseren wc eend, beschamend stukje wetenschap, STAPEL-gek zou ik zeggen

 • Bloemestein

  Met dit soort onderzoeken is het gebruikelijk dat het gewenste resultaat al wordt vastgelegd in de onderzoeks opdracht. Wie betaalt bepaalt.
  Het zou logisch zijn dat de boerenorganisaties een tegenonderzoek zouden laten verrichten.
  Ook zou het functioneren van het faunafonds en met name van Henk Revoort eens kritiesh moeten worden bekeken. Deze man stelt zich op als een soort koninkje en maakt zijn eigen wetjes.

 • loef

  Dus als ik het goed begrijp mag ik in de supermarkt het karretje volladen met spullen van honderd euro bij de kassa betaal ik 50 euro ren hard na buiten spullen in de auto, gas er op en weg hadden ze maar 20 bodyguards bij de deur moeten zetten...
  Dieren schuw bij ons niet zij niet weg te krijgen.
  Kan ook niet met een ganzenfokkerij net in de buurt.

 • j.r.j.porsius1

  Eigen risico? Mogen we het schadelijk wild dan ook eigenhandig uitmoorden. Of komen de studenten van de RUG Groningen en hun vrienden van de dieren partij dat wild verjagen? De wereld staat hier in Nederland ook helemaal op zijn kop met al die verwende weelde kinderen van tegenwoordig! Het liefste willen ze drie keer per jaar op vakantie met het vliegtuig dat verschrikkelijk vervuild, ( daar hoor je ze niet over ) en die boeren maar wat laten etteren voor een paar centen, terwijl die zelfde boer dag en nacht bezig is met en voor de natuur, een boer is maar een makkelijke prooi om tegenaan te schoppen, maar men vergeet een ding wij zorgen altijd nog dat er voor de burger een goed gezond en goedkoop voedsel op de markt komt waar ze hun hele leven al van geprofiteerd hebben dat stelletje ondankbare honden, en dan nog met hun ongegeneerde kop zeggen dat we dan ook nog eens even 50% eigen risico op je afschuiven! Ben je nou helemaal! Het word de hoogste tijd dat de boerenorganisatie's veel harder gaan optreden, het hek is van de dam!

 • gijsbert

  Dan moeten de maatschappelijke 'baten' maar bij de maatschappij belast worden!
  In omringende landen schijnt het beter geregeld te zijn?? De schade is voor de jachthouder, die vrij kan/moet handhaven, zonder alle onzinnige geldverslindende vergunninkjes aan te moeten vragen bij........faunafonds.
  Heeft PvdD niets nuttigers te doen??

 • Marco22

  Pvdd besteld en betaald een onderzoek. Dan zou al heel raar zijn als het tegenover gestelde er uit kwam. U vraagt wij draaien. Helemaal vanuit zuidholland in groningen een onderzoek bestellen over zuid holland. Heeft zuid-Holland geen rijks universiteit oid .

 • a.t.herwijnen

  In de supermarkt de producten 50 % duurder maken. Dan geeft het niet als je eigen risico wat groter wordt. Helaas zal de PVDD de consument hier niet mee lastig vallen. Ze moeten toch ergens hun stem vandaan halen.

 • n.rodenburg1

  'Voor het afschieten van dieren betaalt de hele maatschappij een prijs, omdat door jacht dieren schuwer en minder zichtbaar zijn'

  Ben benieuwd waarop dit onderzoek gebaseerd is. Hebben ze een enquête gehouden onder de bevolking en gevraagd hoe zichtbaar men dieren vindt? Nee, ik denk dat ze de dieren zelf ondervraagd hebben. 'Zeg gans, voel jij je nog wel zichtbaar, ben je erg schuw?'

  Wat een onzin mensen... Treurig, maar we hebben er wel mee te maken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.