AlgemeenNieuws

‘Faunafonds moet op de schop’

Den Haag – Het faunafonds moet op de schop omdat het geen rekening houdt met de maatschappelijke baten van in het wild levende dieren. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat in opdracht van Partij voor de Dieren Zuid-Holland is geschreven.

Voor het afschieten van dieren betaalt de hele maatschappij een prijs, omdat door jacht dieren schuwer en minder zichtbaar zijn. Deze prijs wordt niet meegenomen door het Faunafonds.

Het faunabeleid zou volgens de onderzoekers meer gericht moeten zijn op het voorkomen van schade veroorzaakt door in het wild levende dieren. Nu zou het faunabeleid de jacht stimuleren. De economen van de RUG pleiten in hun rapport ‘De economische aspecten van het Faunafonds in Nederland’ voor structurele oplossingen in plaats van symptoombestrijding op korte termijn. Zij verwijzen naar voorstellen van de Dierenbescherming om schade door ganzen te voorkomen.

De onderzoekers vergeleken het eigen risico van de boeren met fondsen in omringende landen. Zij concluderen dat het eigen risico van 5 procent voor de landbouw in Nederland erg laag. De Partij voor de Dieren wil het eigen risico daarom verhogen, tot bijvoorbeeld 50 procent.

De Partij voor de Dieren heeft het rapport woensdag aangeboden aan de voorzitter van Provinciale Staten in Zuid-Holland, Commissaris van de Koning Jaap Smit. Henk Revoort van het Faunafonds was woensdag nog niet in de gelegenheid een reactie te geven op het onderzoek.

Beheer
WP Admin