AlgemeenNieuws

Extra beperking gebruik metam-natrium

Den Haag – De bloembollenteelt en de pootaardappelteelt moeten rekenen op extra maatregelen om mogelijke blootstelling van omwonenden aan het bestrijdingsmiddel metam-natrium te beperken.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Metam-natrium kan bij de mens irritatie veroorzaken aan de huid en luchtwegen.

De staatssecretaris gaat met LTO Nederland en de gewasbeschermingsmiddelenindustrie overleggen over een extra teeltvrije zone en het verplicht stellen van extra blootstellingsreducerende maatregelen.

Metam-natrium wordt ingezet om aaltjes te bestrijden.  De Europese Unie heeft het gebruik ervan verboden, omdat er onvoldoende gegevens waren om gevaar voor mens, dier of milieu uit te sluiten. De Efsa heeft het middel op basis van nieuwe gegevens opnieuw bekeken. De weg ligt nu open voor bestrijdingsmiddelfabrikanten, om een toelating voor het product aan te vragen.

Het middel mag alleen in uitzonderingsgevallen, en dan niet vaker dan eens in de vijf jaar op hetzelfde perceel worden toegepast. Alleen als het nodig is om het stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) te bestrijden kan Nederland toestaan om het middel binnen die termijn van vijf jaar nog eens toe te passen. Het afgelopen jaar is dat gebeurd op in totaal 3,5 hectare.

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden heeft het afgelopen jaar een negatief advies afgegeven voor de toepassing van het bestrijdingsmiddel. De staatssecretaris heeft echter het gebruik ervan toch toegestaan, vanwege het grote belang van het middel voor de betrokken bedrijven en vanwege de uitroeiingsverplichting.

Beheer
WP Admin