Home

Nieuws 364 x bekeken

Eerste winstdaling voor Danone in tien jaar

Parijs - De Franse voedingsmiddelenreus Danone heeft de winst vorig jaar voor het eerst in tien jaar tijd zien dalen, als gevolg van zorgen over de kwaliteit van babymelkpoeder in Azië.

Dat maakte het concern, 's werelds grootste yoghurtfabrikant, donderdag bekend.

De winst per aandeel daalde in 2013 met 7,6 procent tot 2,78 euro, beneden de verwachtingen van analisten. Het bedrijfsresultaat ging met 5 procent omlaag tot 2,81 miljard euro. De omzet klom vorig jaar wel, met 4,8 procent. In het vierde kwartaal zwakte de groei in verkopen echter af tot een plus van 2,9 procent.

Het concern had de doelstellingen voor de operationele winst en de omzetgroei in oktober al verlaagd, als gevolg van een scherpe daling van de verkoop van melkpoeder in Azië. Danone haalde uit acht Aziatische landen melkpoeder terug omdat de producten mogelijk vervuilde ingrediënten bevatten. Het bleek uiteindelijk vals alarm, maar Danone leed daardoor wel forse schade.

Het bedrijf voorziet dat de vraag in Europa dit jaar zwak blijft, de melkprijzen verder oplopen en de wisselkoersen in opkomende markten instabiel blijven. De omzet groeit dit jaar naar verwachting met 4,5 tot 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.