Home

Nieuws 1005 x bekeken 1 reactie

Duitse minister van Landbouw stapt op

Berlijn - De Duitse minister van Landbouw, Hans-Peter Friedrich, legt zijn functie vrijdag neer. Dit heeft het Duitse persbureau DPA vernomen uit regeringskringen. Friedrich was in opspraak geraakt omdat hij eerder als minister van Binnenlandse Zaken sociaaldemocratische politici had getipt over een gerechtelijk vooronderzoek.

Friedrich leek aan te willen blijven als hij tenminste niet zelf in een gerechtelijke procedure verwikkeld zou raken in deze kwestie. Maar DPA meldde vrijdag dat hij hoe dan ook opstapt. De Beierse christendemocraat Friedrich raakte in de problemen, nadat bekend was geworden dat hij in oktober leiders van de sociaaldemocratische SPD had gewaarschuwd dat er een gerechtelijk vooronderzoek liep naar het prominente SPD-parlementslid Sebastian Edathy. Daarmee zou hij zijn ambtsgeheim hebben geschonden. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar Friedrichs handelen aangekondigd. Friedrich was in oktober nog minister van Binnenlandse Zaken.

Edathy trad vorige week onverwacht af. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend, maar hij zou volgens anonieme bronnen bij een Canadees internetbedrijf foto's hebben gekocht die op de grens van kinderporno liggen.

Edathy, zoon van een uit India afkomstige predikant, was voorzitter van de commissie van de Bondsdag die het optreden van de veiligheidsdiensten in de NSU-zaak onderzocht. Leden van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) zouden zeker tien moorden hebben gepleegd. De meeste slachtoffers waren van Turkse komaf. Friedrich (56) kwam in 1998 in de Bondsdag. Hij werd in 2011 minister van Binnenlandse Zaken. In december werd Friedrich minister van Landbouw in het kabinet van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD.

Eén reactie

  • koestal

    ministers hebben veel geheimen

Of registreer je om te kunnen reageren.