Home

Nieuws 1695 x bekeken

'Dreigend tekort aan schroot voor veevoer'

Montabaur – Schroot van oliezaden wordt schaars de komende jaren. Dat komt omdat de vraag hard stijgt. Om de vraag bij te houden moet de wereld 20 miljoen hectare extra oliehoudende zaden telen in 2020.

Dat zei stafmedewerker Stefan Vogel van het Duitse graanhandelshuis Alfred C. Toepfer op een bijeenkomst in Montabaur van het Deutschen Raiffeisenverbandes. Volgens Vogel groeit de vraag naar vlees in de wereld, vooral in Azië. Daardoor is meer veevoer nodig. Schroot is het product dat overblijft als de olie uit zaden is geperst en is veel gevraagd als eiwitrijke grondstof voor veevoer. Volgens Vogel moet het areaal oliezaden in de wereld met 20 miljoen hectare groeien in acht jaar om de groei van de vraag bij te houden. Vogel maakt een vergelijking met graan. Om de groei in het verbruik van graan bij te houden, moet dat areaal tot 2020 met 4 miljoen ton toenemen.

De wereld teelt dit jaar 229 miljoen hectare sojabonen, zonnebloemen, koolzaad, pinda's en katoenzaad. Dat is bijna 9 miljoen hectare meer dan twee jaar geleden. Maar lang niet alle oliezaden worden geperst. Vogel geeft aan dat de productiegroei bij schroot veel kleiner is. Dat komt omdat de vraag naar biodiesel minder hard toeneemt, dan de vraag naar hele oliezaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.