Home

Nieuws 7914 x bekeken 22 reacties

Dijksma wil uitrijperiode drijfmest op grasland niet vervroegen

Den Haag - Vervroeging van de uitrijperiode van drijfmest op grasland naar 1 februari is niet verantwoord. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in reactie op Kamervragen van de SGP, VVD en CDA.

Toestaan van het uitrijden van drijfmest op grasland zal in een enkel jaar met een vroeg voorjaar mogelijk een landbouwkundig voordeel opleveren, maar dat is meestal pas achteraf vast te stellen. Eerder aanwenden vergroot ook het risico van uit- en afspoeling en daarmee een verslechtering van de waterkwaliteit, oordeelt Dijksma. Uit een recente studie blijkt dat in een groot deel van het land de kwaliteit van vooral het oppervlaktewater achterblijft bij de gestelde doelen. In combinatie met het onzekere landbouwkundige voordeel van het vroeger uitrijden van drijfmest op grasland vindt de staatssecretaris het niet verantwoord om de uitrijperiode te vervroegen. Op bouwland mag wel vanaf 1 februari drijfmest worden uitgereden. De Kamerfracties wilden deze termijn ook aanhouden voor drijfmest op grasland, omdat hiermee de mestgift over een langere periode verdeeld kan worden.

Laatste reacties

 • pb1974

  eigenlijk zou het uitrijverbod er helemaal af moeten wee mogen toch maar heel weinig rijden dat het er nu op aan komt om op het juiste tijdstip voor elk gewas dan ook dan pas uit te rijden en het ene jaar kan dat maart zijn en het andere al eind januari zoals dit jaar met deze tempraturen

 • jordi 1455

  Toen ik vorig jaar in begin januari in duitsland was reden ze daar al mest uit en dan ook gewoon met de kets plaat.

 • BLENKE

  het is de omgekeerde wereld laten ze in elk geval de uitrijperiode van bouw en grasland omwisselen lijkt me wel zo logisch.Wie heeft dit uitrijschema in hemelsnaam bedacht

 • snip

  waarom zou je in vredesnaam nu willen strontrijden.....

 • Martin Oldenhof

  Gezien het afgelopen zachte winter hadden we bijna continu kunnen uitrijden, maarja dat is achteraf praten. Misschien dat het toch verstandig is om te kijken naar de klimaatverandering en daarop het uitrijden van mest aan te passen.

 • koestal

  De riooloverstorten mogen het hele jaar lozen op het oppervlaktewater,als er een te hoog fosfaatgehalte wordt geconstateerd krijgen de boeren direct de schuld,als er in de zomer of winter zware regenval is worden de riooloverstorten gewoon wijd opengezet omdat ze onvoldoende opslag hebben,maar bij hoge concentraties in het oppervlaktewater wordt onmiddellijk naar de boeren gewezen

 • snip

  afgelopen winter groeide er niet veel, plant nam dus niks op. drijfmest moet je bemesten als er gras gaat groeien op de langere termijn (2 maand) in september alla maar niet in oktober/november/december/januari/februari

 • j.verstraten1

  Een voorwaarde voor de benutting van de mest is de bodemtemperatuur = wortelactiviteit. Die is er dit jaar nu al voldoende. De snel opneembare ( en dus ook uitspoelingsgevoelige)stikstof wordt dus vastgelegd. Dit pleit voor een uitrijmoment die ( voor grasland althans) varieert met de temperatuursom. 1 feb. is dit jaar dus geen enkel probleem om per 1 feb.
  Dat het wel op bouwland mag is daardoor ook onbegrijpelijk. boeren die de kelder nu vol hebben rijden op bouwland uit en dat is qua milieu dus duidelijk wel het slechtste wat je kunt doen. Dijksma ( haar ambtenaren) gebruiken de juiste argumenten voor de verkeerde teelt.

 • jdekorte

  Iedere dag weer komen we er achter dat de boerenpraktijk in NL geprobeerd wordt vanachter een Haags Bureau te regelen.
  Dit betekend de ene mislukking na de andere. En dus steeds meer onzinnige regels waar in de praktijk niet mee te werken valt.
  Wordt toch eens wakker daar stelletje bureaucraten. Luister naar de mensen die er nog wel iets verstand van hebben en zich er in willen verdiepen (zoals de SGP-ers bijv)
  Als dit nog even zo doorgaat gaat heel de agrarische sector ten gronde
  door de regelzucht vanuit den Haag.
  Een boer is zuinig op z'n mest en zal deze optimaal willen inzetten, daarbij zijn helemaal geen onnozele, tegendraadse en onpraktische regels nodig.
  Nogmaals wordt wakker, nu het 5 voor 12 is.
  Naar mijn idee, moet er vanuit LTO dagelijks met de vuist op tafel.
  Bij iedere onzinnige regel een week lang geen supermarkten bevoorraden met zuivel bijv.
  In china willen ze het graag hebben, dus dat is het probleem niet.

 • massy

  Snip zit jij naast Dijksma of hoe zit het.

 • wmeulemanjr1

  Gras neemt vanaf 1 febr. al mest op, wat neemt bouwland vanaf 1 febr. op?: niks, mest spoelt daar grotendeels uit, vreemd dat grasland pas 15 half febr. mag. Welke prof. heeft dit met enige onderbouwing bedacht?

 • mr

  Als je dat kleine beetje mest wat we tegenwoordig mogen uitrijden zo goed mogelijk wil benutten moet je niet voor maart uitwillen rijden op grasland. April op maïsland en de 2e keer op grasland na de eerste snee. De kunstmest zo verdelen dat je in de zomer en nazomer ook nog wat te strooien hebt om zo nog acceptabele eiwit gehalte in de kuilen te krijgen.
  En voor mts de laat: ik ben boer.

 • Henk j

  Mogen de Ganzen wel de hele winter uitrijden en het water vervuilen!!!

 • Sjaak

  Het zal niet meevallen om een eenduidig mestbeleid te ontwikkelen, wat ieder jaar representatief is en tot zijn recht komt. Groei en bemesting zijn nu eenmaal afhankelijk van natuurlijke omstandigheden en de natuur laat zich niet in regels pakken.....
  Het zou inderdaad beter zijn om de verantwoordelijkheid van een juiste bemesting bij de ondernemer te leggen, maar daar hoort dan ook een verantwoorde mestproduktie bij. Dat laatste is hier in NL altijd een heikel punt geweest, vandaar ook dit mestbeleid.
  Zouden we de mestproduktie regelen net zoals die in Duitsland is geregeld, dan hadden we hier waarschijnlijk ook een ander mestbeleid.
  Misschien een optie om als sector zelf met dit voorstel te komen...?

 • alco1

  Ik heb ervaring met eigen land in Duitsland. Daar zijn wel regels, maar totaal anders dan hier. Hoe in vredesnaam kan een EU zich nog met het hele mestbeleid bemoeien.

 • W Geverink

  Regel dit en regel dat. Het probleem is niet alleen dat jullie te veel burocraten hebben. Het probleem is dat jullie veel vee willen houden zonder dat er genoeg eigen grond is om de geproduceerde mest tot waarde te brengen. En zo als het er nu uit ziet willen jullie nog veel meer vee vrijwel grondloos houden. Na 2015 groeid de melkveestapel 20 tot 30 procent en als de dierrechten verdwijnen zal het op de Efteling nog veel erger stinken dan het nu al doet. Rijd achter het mesttransport aan Duitsland in en ontdek waar je bedrijf eigenlijk had moeten staan.

 • Mels

  W Geverink,ik weet het wel en hou het voor mezelf,doe jij dat ook? Anders krijgen we de hele horde achter ons aan........

 • wimschaap

  op de hoge grond moet je vroeg mest uit rijden . dan heb je het snelst gras jammer dat de grond verschraald door te kort aan mest door een stel idiooten die de landbouw om zeep willen helpen

 • joohoo

  Klimaat verandering word veroorzaakt door een relatief klein groepje mensen .Ze hebben dunne vingers en zitten achter glas!!!!!

 • dommelje

  er hoeft geen mest naar duitsland we hebben het zo hard nodig, geen mest dan ook geen eiwit in het gras en dus soja aankopen kan het nog krommer, grote gapers in den haag misschien toch wilders volgen en niets meer met brussel van doen

 • farmerdude

  Elke boer verplicht 7 maand mestopslag dan zijn uitrijregels niet meer nodig.

 • johndeere6910forever

  Gewoon 1februari beginen met injecteren op grasland want nu neemt het gras het wel op en begin maart het bouwland dat kan best want de mest die nu op bouwland ligt heeft nog geen waarden maar de vaste mest mag al wel gestrooid worden op gras hoe zit dat dan ? Ik weet ok wel dat als je nu strooit dat het een maand nog heeft om tot de wortels van het gewas te komen maar ze moeten in nederland wel even nadenken waar ze mee bezig zijn mest is een super grondstof geen chemische rommel gewoon 40m3 de bunder op gras hoppaa

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.