Home

Nieuws 3 reacties

Dijksma negatief over voorstel schoolmelk en schoolfruit

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw is negatief over het nieuwe voorstel van de Europese Commissie voor het uitbreiden van het programma voor schoolmelk en schoolfruit. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Dijksma onderschrijft de doelstelling van het project wel, maar ze vindt dat dit niet op Europees niveau geregeld hoeft te worden.

De Commissie wil de distributie van groente, fruit en melk op scholen uitbreiden met daarbij versterkte educatieve maatregelen om een link te leggen met de landbouw en gezond eten. De consumptie van zuivel en fruit onder kinderen neemt af, terwijl de problemen met overgewicht bij kinderen in de EU toenemen. Het schoolmelk- en schoolfruitproject moet hier verandering in brengen. In het nieuwe voorstel van de Commissie worden de regelingen voor schoolmelk en schoolfruit samengevoegd. Dit moet leiden tot meer efficiëntie en minder organisatorische en administratieve lasten. In het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is al afgesproken dat het budget voor het schoolproject wordt verhoogd naar 230 miljoen euro per jaar. Hiervan is 150 miljoen euro bestemd voor groente en fruit en 80 miljoen euro voor melk. Lidstaten hebben de mogelijkheid om maximaal 15 procent van het budget te verschuiven tussen deze twee posten.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Laatste zin 1e alinea, 'ze vindt dat dit niet Europese geregeld hoeft te worden.'

  Wie bepaald eigenlijk wat wel of niet Europees geregeld moet worden?

  Kortom er kan door Nederland best zelf bepaald worden hoe en of we derogatie toepassen!

 • Elevage

  hehe eindelijk zegt ze eens iets waar je wat aan hebt: het hoeft niet Europees geregeld te worden.
  Zullen we dit maar zien als een eerste stap en hopen dat er nog meer volgen in deze trant...................

 • overheid

  Alles met mate, maar vooral melk, vlees, suiker en zout.
  Teveel hiervan leidt juist tot botontkalking door een te hoge zuurgraad van het lichaam.

  In het Westen wordt al heel veel melkproducten genuttigd. Nog meer is ongezond. En waarom moeten scholen bepaalde producten gaan promoten?

  Het wordt tijd dat de overheid met het belastingstelsel ingrijpt. Want zoals het nu gaat groeien wij als volk langzamerhand dicht. 40% in NL heeft overgewicht!!!

  - Bij echt ongezonde producten (chips, cola, suiker, zout) de belasting flink verhogen van bv. 6% naar 50%.
  - Deze opbrengsten gebruiken om belasting van 6% te schrappen van gezonden producten (groente, fruit), misschien zelfs subsidieren. En deels naar gezondheidszorg.
  - Bepaalde producten (zuivel) laten zoals het nu is.

Of registreer je om te kunnen reageren.