Home

Nieuws 2168 x bekeken

'Chinezen kopen Nidera'

Rotterdam – Nidera verkoopt een meerderheidsbelang van 51 procent aan het Chinese staatshandelshuis Cofco. Dat schrijven althans diverse Argentijnse media waaronder de dagbladen El Cronista, Clarín en Ámbito.

Het mediaschuwe bedrijf uit Rotterdam is met een jaaromzet van circa 17 miljard dollar met afstand het grootste Nederlandse handelsbedrijf in granen en oliezaden – maar genereert verreweg de meeste omzet buiten Nederland.
De deal, 2 miljard dollar waard, wordt volgens Argentijnse media vrijdag bekendgemaakt. Het huidige management zal volgens de berichten aanblijven. Eerder schreef The Wall Street Journal dat Cofco voor 250 miljoen dollar een kleiner belang wilde kopen. Het was bekend dat Nidera voor uitbreiding in met name Brazilië extra financiering zocht, maar het bedrijf claimde nog vorige maand dat van overname geen sprake is. Eerder kocht Cofco wijngaarden in Chili en Frankrijk en suikerbedrijf Tully in Australië.
Nidera verhandelt volgens eigen opgave jaarlijks circa 33 miljoen ton. Het bedrijf is groot in de handel met granen, oliezaden en producten voor de bio-energiemarkt. De klanten zitten vooral in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf distribueert kunstmest, zaden en gewasbeschermingsmiddelen en geldt als belangrijke veredelaar in Zuid-Amerika. Nidera biedt emplooi aan circa 3.800 personen. De meeste werknemers zijn actief in Argentinië.
Landbouwraad Bart Vrolijk schrijft vanuit Buenos Aires dat bekend is dat de Chinese staat haar toekomstige voedselzekerheid veilig wil stellen en dat de ogen nadrukkelijk op grondstoffen producerende landen is gericht, waaronder Argentinië en Brazilië. Vrolijk merkt op dat vorig jaar het Chinese ICBC de Argentijnse tak van Standard Bank over nam. Standard Bank is een grote speler in de grondstoffenfinanciering in Argentinië, dat onder meer veel soja produceert.
Nidera is in 1920 in Rotterdam opgericht en de naam is een acroniem voor de landen waar het al snel actief was: Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.