Home

Nieuws

Chinees staatsbedrijf koopt Nidera

Rotterdam – Nidera komt in Chinese handen. Het Chinese staatsbedrijf Cofco koopt een belang van 51 procent in het Rotterdamse agrarische handelshuis. Cofco wil door de transactie meer grip krijgen op prijzen voor graan en soja en zich meer directe toegang verschaffen tot belangrijke productieregio's. Nidera is wereldwijd actief maar heeft met name een sterke positie in Zuid-Amerika en nog specifieker Argentinië, waar de deal al eerder uitlekte.

Cofco-topman Ning Gaoning zegt in een persverklaring dat het bedrijf door de overname "kan bouwen aan een voedingsmiddelenketen met internationale standaarden". Nidera-topman Ton van der Laan zegt dat Nidera nadrukkelijk op zoek was naar een sterke partner in China en Azië om groei te bewerkstelligen. China is voor de agribusiness en zeker als afzetmarkt voor mais en soja steeds belangrijker. De partijen waren al langere tijd met elkaar in overleg over het kopen van een aandeel in Nidera.
Nidera wil groeien in onder meer Brazilië maar kan als niet beursgenoteerde onderneming geen geld ophalen door extra aandelen uit te geven. Bij de deal laat Cofco zich adviseren door HSBC terwijl Nidera werkt met ABN Amro. De waarde van de deal is niet bekendgemaakt, maar wordt door analisten inclusief overname van een deel van de schulden geschat op 4 miljard dollar. De omzet van Nidera bedraagt circa 17 miljard dollar en het bedrijf verhandelt naar eigen zeggen jaarlijks circa 33 miljoen ton.
Cofco behoort tot een kleine 50 staatsbedrijven die direct door de Guowuyuan, de Nationale Raad, wordt aangestuurd. Aan het hoofd van de Guowuyuan staat premier Li Keqiang. Cofco is in 1952 opgericht en had tot 1987 het monopolie op de import van grondstoffen. Het is een sterk gediversifieerd conglomeraat van bedrijven dat actief is in onder meer de agrarische handel, voedingsproductie, opslag, logistiek  en vastgoed.
Cofco heeft 51 procent van de aandelen in Mengniu, na Yili de grootste zuivelaar in China. De laatste jaren kocht Cofco onder meer wijngaarden in Chili en Frankrijk en suikerbedrijf Tully Sugar in Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.