Home

Nieuws

Campylobacter meest voorkomende zoönose

Brussel - Campylobacter blijft de meest voorkomende zoönose in de EU. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa over 2012.

Het aantal gevallen van humane besmettingen met campylobacter daalde wel, maar het blijft met 214.000 gevallen in de EU de meest voorkomende. Het aantal infecties met salmonella daalde in 2012 voor het zevende jaar op rij in de EU, naar 91.034 gemelde gevallen. De daling is volgens Efsa vooral te danken aan de succesvolle aanpak van salmonella in de pluimveesector.

Het aantal gevallen van lysteria is in 2012 opnieuw gestegen naar 1642 gevallen. Efsa meldt voor 2012 643 bevestigde gevallen van Q-koorts. In 21 van de 22 landen waar Q-koorts bij mensen is vastgesteld zijn ook positieve dieren aangetroffen. Het aantal infecties met Q-koorts is in 2012 met 15,3 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

Het aantal infecties met brucellose bij mensen was in 2012 met 328 vergelijkbaar met het jaar ervoor. Het aantal runderen, schapen en geiten met brucellose neemt wel licht af.

Of registreer je om te kunnen reageren.