Home

Nieuws

Brazilië en Uruguay willen zelf vrijhandelsdeal EU

Brussel – Brazilië en Uruguay overwegen opnieuw directe onderhandelingen met de EU over een vrijhandelsakkoord, los van het Mercosur-verband.

Dat zegt een bron dichtbij de onderhandelingen. De landen, groot in de export van onder meer rundvlees en soja, zouden geen kans zien de meer protectionistische Mercosur-landen Argentinië en Venezuela tot serieuze concessies te bewegen
De Mercosur-landen zijn het nog steeds oneens over een aanbod aan de EU voor meer markttoegang. Argentinië heeft volgens de bron een uitgewerkt voorstel van Brazilië verworpen omdat het te ambitieus zou zijn. Het land heeft economisch te lijden onder een wisselkoerscrisis en president Cristina Fernández de Kirchner wil volgens persbureau Mercopress geen grote concessies doen zolang het volgens haar "protectionistische" gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU niet verder hervormd wordt.
Brazilië en Uruguay stelden eerder dat Mercosur wellicht niet meer als één blok moet onderhandelen met de EU, maar als twee blokken die verschillende snelheden willen. Voor de Europese Commissie die de onderhandelingen aan Europese zijde leidt, is dat zeer onwenselijk. De Europese Commissie ging in 2010 eerder vastgelopen onderhandelingen opnieuw aan maar heeft Mercosur nu laten weten niet eindeloos te kunnen wachten. De EU onderhandelt ook met de VS en Japan, waar de Europese landbouw meer offensieve belangen heeft.
De koepelorganisatie voor landbouworganisaties en coöperaties in de EU, Copa-Cogeca, becijferde dat een landbouwdeal met Mercosur de landbouw in de EU 13 miljard euro kan kosten. Met name rundvleesproducenten zouden forse concurrentie krijgen, terwijl de zuivelindustrie in de EU juist meer marktkansen krijgt in Zuid-Amerika. Overigens hebben de Mercosur-landen plus onder meer Chili en Mexico onlangs wel binnen een 'Pacific Alliance' afspaken over verlaging van importtarieven gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.