Home

Nieuws 6 reacties

Brandbrief over afschaffing dierrechten

Den Haag - "Stop met investeren in lucht." In een brief aan de staatssecretarissen Mansveld (Milieu) en Dijksma (Landbouw) en de Tweede Kamer pleiten vier boerenorganisaties voor afschaffing van de dierrechten.

Ze willen met ingang van 2015 af van de quotering in de pluimvee- en varkenshouderij, omdat die de ontwikkeling en verduurzaming in de weg zit. 'Vraag ondernemers niet om te investeren in lucht, maar vooral in mestverwerking. Daar zit de sleutel voor een gezonde, duurzame intensieve veehouderij', schrijven LTO Nederland, NVV, NVP en NAJK.

De organisaties willen overleg over aanpassing van het nog nieuwe mestbeleid. Ze vinden dat de ontwikkelingen op mestgebied onvoldoende op waarde worden geschat. Ze wijzen op veranderingen in de samenstelling van varkensvoer, op de verbranding en export van pluimveemest en op de 80 concrete projecten die er zijn op het gebied van mestverwerking. Daarnaast zijn er volgens hen 120 'veelbelovende initiatieven in ontwikkeling'.

De vrees voor groei in de intensieve veehouderijsectoren is onterecht, menen de organisaties. Ook vinden ze dat de verschillende veehouderijsectoren gelijk moeten worden behandeld. Daarmee verwijzen ze impliciet naar de rundveehouderij, die ondanks verwachte groei wel gevrijwaard blijft van dierrechten.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Als de varkensstapel toch niet groter wordt, of zelfs inkrimpt met al die dure kostprijsverhogende maatregelen, dan hebben de rechten toch al niet veel waarde meer.

 • gerjan slingenbergh

  Wederom kiest LTO voor de agro-industrie en niet voor de boeren.

 • bankivahoen

  Je zou lto eens moeten vragen in welke kaders een duurzame intensieve veehouderij zou moeten werken , hoe groot , welke huisvesting , uitstoot per bedrijf, hoe ver van de buren etc etc ?? Krijg je waarschijnlijk geen antwoord op, kortom media persberichten kan iedereen wel verzinnen. Waar ze echt voor staan is niemand duidelijk , het is maar net zoals de wind waait.
  Wie is daar in hemelsnaam nog lid van ?

 • wmeulemanjr1

  intensieve veehouderij is niet 'grondgebonden' en verzorgd ook het landschap niet, doet nooit dieren buiten, is gewoon een industrie van dieren houden in grote afgesloten stallen waarbij anderen hun van de zeer grote hoeveelheid mest af moeten 'helpen' omdat alleen grootschaligheid en winstbejag bij hun heilig is. Laat dan daar ook maar de dierrechten bestaan. Ze investeren meestal ook niet in grond en zorgen ook niet voor mooi landschap waar mooie koppels koeien grazen.

 • bankivahoen

  Achter welke steen leef jij wmeulemanjr1@ ? Hier in mijn directe omgeving staan op enkele bedrijven meer als 2500 koeien die niet weten wat weide is ! Wij ruimen als pluimveesector ZELF ons mestprobleem op middels DEP. Niet grondgebonden , wat denk je dat de varkens en kippen eten?

 • wmeulemanjr1

  Bankivahoen@, Het merendeel is van de melkveehouderij heeft een vorm van 'grondgebondenheid'

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.