AlgemeenNieuws

Brandbrief over afschaffing dierrechten

Den Haag – “Stop met investeren in lucht.” In een brief aan de staatssecretarissen Mansveld (Milieu) en Dijksma (Landbouw) en de Tweede Kamer pleiten vier boerenorganisaties voor afschaffing van de dierrechten.

Ze willen met ingang van 2015 af van de quotering in de pluimvee- en varkenshouderij, omdat die de ontwikkeling en verduurzaming in de weg zit. ‘Vraag ondernemers niet om te investeren in lucht, maar vooral in mestverwerking. Daar zit de sleutel voor een gezonde, duurzame intensieve veehouderij’, schrijven LTO Nederland, NVV, NVP en NAJK.

De organisaties willen overleg over aanpassing van het nog nieuwe mestbeleid. Ze vinden dat de ontwikkelingen op mestgebied onvoldoende op waarde worden geschat. Ze wijzen op veranderingen in de samenstelling van varkensvoer, op de verbranding en export van pluimveemest en op de 80 concrete projecten die er zijn op het gebied van mestverwerking. Daarnaast zijn er volgens hen 120 ‘veelbelovende initiatieven in ontwikkeling’.

De vrees voor groei in de intensieve veehouderijsectoren is onterecht, menen de organisaties. Ook vinden ze dat de verschillende veehouderijsectoren gelijk moeten worden behandeld. Daarmee verwijzen ze impliciet naar de rundveehouderij, die ondanks verwachte groei wel gevrijwaard blijft van dierrechten.

Beheer
WP Admin