AlgemeenNieuws

Areaal reguliere pacht holt achteruit

Den Haag – Het is een trend die al een paar jaar zichtbaar is: het areaal pacht met dwingend recht neemt sterk af, terwijl het areaal liberale pacht in omvang toeneemt.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Landbouwtelling 2013. Het areaal reguliere pacht met dwingende regels, zoals continuatierecht (automatische verlenging pachtovereenkomst), holt verder achteruit. In 2012 ging het nog om ruim 330.000 hectare. Vorig jaar daalde het areaal met deze pachtvorm met ruim 2 procent tot ruim 323.000 hectare.

Geliberaliseerde pacht wint terrein. Deze pachtvorm met een duur van zes jaar of korter nam in de periode 2012-2013 toe met bijna 12 procent tot 61.764 hectare. Geliberaliseerde pacht langer dan zes jaar steeg in dezelfde periode met bijna 18 procent tot 4.325 hectare. Bij laatstgenoemde geldt een maximale pachtprijs, jaarlijks bepaald volgens het Pachtprijzenbesluit. De Grondkamer toetst de prijs. Bij pachtduur korter dan zes jaar kunnen verhuurder en huurder zelf de pachtprijs bepalen. Bij geliberaliseerde pacht geldt niet het continuatierecht, melioratierecht, indeplaatsstellingsrecht, het recht op medepacht en het voorkeursrecht. Dit verklaart de toenemende populariteit van deze twee pachtvormen.

Afgelopen jaar steeg het areaal landbouwgrond in eigendom met 0,2 procent tot bijna 1,06 miljoen hectare.

De vijf grondkamers kregen in 2013 minder pachtverzoeken binnen dan in 2012 en 2011. Dit bleek eerder al uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) van het ministerie van Economische Zaken, voorheen Dienst Regelingen. Belangenorganisaties wachten op de evaluatie van de pachtregelgeving door professor Willem Bruil. Die zou eind vorig jaar komen, maar is er nog niet.

Beheer
WP Admin