Home

Nieuws 482 x bekeken

Kweekburger komt in museum

Leiden - De kweekburger, die vorig jaar zomer met veel bombarie werd geproefd in Londen, krijgt een plekje in Leiden. Het stukje vlees ligt vanaf maandag in een vitrine in Museum Boerhaave.

De hamburger van kweekvlees is gemaakt in een laboratorium, door de Maastrichtse hoogleraar fysiologie Mark Post. In een petrischaaltje zijn stamcellen van spierweefsel van een koe opgekweekt tot stukken vlees.

Daarvan zijn twee burgers gemaakt: het exemplaar dat afgelopen zomer voor de camera's is opgegeten en een tweede kweekburger, die is geplastineerd. Plastineren is een techniek die ook wel gebruikt wordt om dode lichamen te conserveren, bijvoorbeeld voor anatomielessen. De geplastineerde burger is geschonken aan het museum.

"Het is een heel klein stukje vlees", vertelt museumconservator Bart Grob. "Het heeft een doorsnede van ongeveer 3 centimeter en is 1 a 2 centimeter dik. Maar het is natuurlijk wel een enorm innovatief stukje vlees. Daarom krijgt het ook een plekje in ons museum." Boerhaave is een museum over innovatie in de geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde.

Of registreer je om te kunnen reageren.