AlgemeenNieuws

Wit-Rusland maakt prijsafspraken met Rusland

Minsk – Wit-Rusland is van plan volgend jaar meer voedingsmiddelen naar Rusland uit te voeren en wel tegen een vaste prijs in Amerikaanse dollars. Dat heeft vice-premier Mikhail Rusy verklaard na besprekingen met de Russische regering in Moskou.

De afspraken maken het volgens Rusy ‘gemakkelijker werken’ ten midden van een onzekere roebelkoers.

Rusland stelde eerder een importverbod voor landbouwproducten uit onder meer de VS en de EU in, nadat deze Rusland sancties hadden opgelegd vanwege diens inmenging in Oekraïne. Wit-Rusland was de laatste jaren een bondgenoot van Rusland maar zag zich in november geconfronteerd met Russische importbeperkingen.

Rusland was verbolgen omdat Wit-Rusland partijen voedingsmiddelen uit de EU zou doorvoeren met foute herkomstgegevens. Zo stopte de Russische voedselveiligheidsdienst naar eigen zeggen 77 ton Nederlandse appels en pruimen die volgens de bijgeleverde documenten uit Chili zouden komen. Wit-Rusland en Rusland zijn beiden lid van een douane-unie.

Rusland heeft de laatste weken last van een duikvlucht van de nationale munt, de roebel. Door de deal komt de productstroom uit Wit-Rusland weer op gang en wel tegen een vastgestelde koers. Wit-Rusland heeft bekendgemaakt jaar uitvoer van fors te willen opvoeren in 2015.

Zo denkt Wit-Rusland de uitvoer boter naar Rusland te kunnen opvoeren van 70.000 naar 72.000 ton. De uitvoer van kaas neemt volgens planning toe van 137.000 naar 176.000 ton. Tevens wil Wit-Rusland de uitvoer van vollemelkpoeder van 387.000 naar 466.000, terwijl de export van vlees groeit van 200.000 naar 262.000 ton.

Beheer
WP Admin