Home

Nieuws

Vervuilde zonnebloemkoek uit de markt

Zwolle - De verdachte partij biologische zonnebloemkoek besmet met gewasbeschermingsmiddelen is definitief uit de handel genomen. Dat melden inspectiedienst NVWA en controleorganisatie Skal.

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat er in de producten van dieren die het vervuilde voer hebben gehad geen sporen van de bestrijdingsmiddelen zijn achtergebleven. De dieren die het besmette voer hebben gekregen, behouden dan ook hun biologische status, zo laat SKAL weten. Dit geldt ook voor de producten (melk, eieren en vlees) die deze dieren hebben geproduceerd.

De partij vervuilde zonnebloemkoek is naast Nederland in verschillende landen op de markt gebracht. In Duitsland hebben de autoriteiten deze week de producten van zventien biologische bedrijven waar het vervuilde voer is gebruikt, in de ban gedaan. Tot nu toe zijn er echter geen sporen van de bestrijdingsmiddelen in de producten gevonden.

Het vervuilde voer was volgens de NVWA besmet met de fungicide metalaxyl en de insecticide thiamethoxam.

Of registreer je om te kunnen reageren.