Home

Nieuws 8 reacties

Veen als inkomstenbron Groningse boeren

Groningen – Veengebieden vormen voor boeren, natuurbeheerders en bedrijven een potentiële inkomstenbron.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Valuta voor Veen' van de Natuur en Milieufederatie Groningen en IMSA Amsterdam dat zij vandaag presenteren tijdens een symposium in Veendam. De sleutel is vernatting.
Door vernatting van veengebieden wordt CO2-uitstoot voorkomen. Deze gereduceerde CO2-uitstoot kan worden verhandeld op een regionale koolstofmarkt en wordt op deze manier geld waard, aldus de onderzoekers. In veel Nederlandse veengebieden wordt ten behoeve van de landbouw een onnatuurlijk laag waterpeil aangehouden.
Het veen komt in contact met zuurstof en oxideert, waarbij CO2 vrijkomt. Verhoging van het waterpeil maakt dus dat CO2-uitstoot wordt voorkomen. De onderzoekers zien een groot bijkomend voordeel: de bodemdaling als gevolg van veenoxidatie wordt tegengegaan. Volgens het rapport is het mogelijk met onderwaterdrainage een waterpeil te realiseren waarbij landbouw mogelijk blijft en tegelijk veen langer behouden wordt.
Voordeel is dat in natte perioden voldoende water wordt afgevoerd en in droge perioden juist beter wordt vastgehouden. De investering voor het drainagesysteem wordt terugverdiend door de CO2-uitstoot die met deze maatregel wordt voorkomen te verhandelen op een regionale koolstofmarkt.

Laatste reacties

 • T@deler

  Ik geloof je pas wanneer je met berekeningen in Euro´s iets aantoont.
  Anders is het een zwetsverhaal om niet de dezelfde onrust te krijgen die nu in Nedersaksen heerst.
  Na het aanwijzen van 100.000 ha voorrangsgebieden als CO2 opslag waarvan 70.000 ha intensief gebruikt landbouwveengrond door de groene landbouwminister vreest men het ergste.

 • koeboertje

  Door vernatting verminderd de co 2 uitstoot, maar door vernatting kan er ook geen co 2 worden vastgelegd, zoals wel gebeurt op goede landbouwgrond.
  hebben de onderzoekers dat ook bekeken ?

 • somporn

  De investering voor het drainagesysteem wordt terugverdiend door de CO2-uitstoot die met deze maatregel wordt voorkomen te verhandelen op een regionale koolstofmarkt.
  Dus hoe je het ook went of keert,er is altijd iemand die moet betalen voor deze
  onzin,of de boer of de burger.
  Dus wie of wat heeft hier voordeel van?

 • agratax2

  Wie koopt deze CO2 rechten? De overheid zal ze niet kopen om ze daarna onbruikbaar te maken. Dus is er maar een soort koper over >een gebruiker<. Deze gebruiker mag door deze extra CO2 rechten meer uitstoot realiseren ten koste van de voedselproductie in Nederland. Die lokale CO2 makrt in Groningen staat in de Eemshaven in de vorm van RWE kolencentrale. Ik zie meer in het niet meer kappen van oerwoud t.b.v. Palmolie die als Bio-diesel >duurzame energie< moet dienen. Tot slot er zal gen boer zijn die zijn veen land droog legt, hij weet dat droog veen nooit meer water op zal nemen en dus voor landbouw waardeloos is.


 • somporn

  Waarom is een wijs mens als agratax 1 met visie en kennis geen voorlichter of landbouwminister in NL.
  Dan ging het over zaken die er echt toe doen,en werden er juiste beslissingen genomen.
  Waarom zitten er nooit de juiste mensen op deze posten?

 • agratax2

  @somporn. Omdat hij zich niet met zijn ellebogen omhoog wil werken en niet de stress van de Haagse slangenkuil wenst te ondergaan. Voorlichten heeft hij jaren gedaan, alleen niet in Nederland, dat was voor hem niet weg gelegd te veel beleids ambtenaren zonder landbouw verstand die je het leven zuur maken.

 • somporn

  Toch jammer dat uw kennis,juist door ervaringen in het buitenland en daardoor juist en slecht beleid kunt filteren,is het toch een gemiste kans voor de NL politiek dat men uw wijsheid niet kan of wil gebruiken.
  Jammer!!!

 • landboer

  Koeboertje dat snap ik nu ook nooit waarom er niet veel meer aandacht is voor het feit dat hoogproductieve landbouwgrond enorm veel CO2 vastlegt (mais bijvoorbeeld gelijk aan oerwoud). Dit in tegenstelling tot natuurgebieden en natuurlijk helemaal als je het onder water zet zoals de Hedwigepolder.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.