Home

Nieuws 5 reacties

Veel supermarkt-wild geen echt wild

Utrecht - Wie met kerst een lekker stukje wild op zijn bord krijgt en denkt dat dat is geschoten in de vrije natuur, heeft het vaak goed mis. Veel wild dat in de supermarkten ligt, blijkt namelijk gekweekt wild te zijn.

Uit de donderdag gepubliceerde Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questiomark blijkt dat meer dan helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op 40 procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven.

De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo zijn gefokt in stallen en niet afgeschoten door jagers. Wild van Plus wordt geschoten op de Veluwe. De dieren hebben geleefd in de vrije natuur. De biologische supermarkt Marqt heeft bijna wel allemaal echt wild. Negen van de tien wildsoorten die daar in de schappen liggen, zijn geschoten in de vrije natuur.

In de Vleesbenchmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.

Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu het beste kiezen voor haas of ree. "Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten", aldus de organisatie.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zouden de consumenten zo naief zijn dat ze denken dat al dat wild en gevogelte door echte jagers met echte geweren in hun eigen vrije tijd is geschoten? Ik denk het toch echt niet!! Maar laten we direct wettelijk bepalen dat de herkomst en de manier van leven op het etiket komt. Hebben we weer een extra reden om het aantal controleurs uit te breiden, dat is per slot werkgelegenheid creeeren.

 • koster

  als er wild ligt in de winkel, dan verwacht ik dat het wild is. De wereld is niet gebaat bij extra regels, al hoe wel ik er wel een aantal, in mijn ogen, heel nuttige kan bedenken. We zijn gebaat bij meer waarheid en integriteit.

 • alco1

  Als er wild in de winkel ligt, is het altijd stil.

 • Elevage

  we kunnen ook gewoon allemaal een malse biefstuk eten, dan weet je zeker dat ie niet wild is

 • J@gertje

  Echt wild is te koop bij de betere poelier en de wildslager.
  Of.... gewoon bij de plaatselijke jager en dan hoef je het vaak niet eens te kopen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.