Home

Nieuws 723 x bekeken 2 reacties

VVD heeft twijfels bij pilot eerlijke handel

Den Haag - De VVD in de Tweede Kamer heeft grote twijfels bij het nut van de pilot voor eerlijke handel, die in de voedselketen is opgezet.

Woordvoerder Bart de Liefde zegt dat niet meer dan 0,1 procent van de boeren meedoet aan de pilot. Volgens hem neemt LTO Nederland het project niet serieus en lijkt het erop dat de landbouworganisatie erop aanstuurt dat er wetgeving komt.

De Liefde probeerde de staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de toezegging te ontlokken dat ze geen wet zal maken, om de positie van primaire producenten te beschermen. Dijksma noemde de geringe deelname van de kant van boeren en tuinders "een enorme gemiste kans".

Boeren kunnen binnen de pilot klagen over naar hun idee oneerlijke handelspraktijken, waarbij ketenpartijen bij voorbeeld achteraf eenzijdig de prijzen verlagen. "Boeren moeten meedoen", aldus Dijksma. "Anders komt er nooit bewijs van oneerlijke praktijken. Aan de andere kant zie ik wel de voorbeelden dat het gebeurt."

In reactie op GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei Dijksma dat er mogelijk afspraken in Europees verband moeten worden gemaakt om de marktmacht van alle partijen in evenwicht te brengen. Dijksma wil daar later op terug komen, als een rapport van de Autoriteit Consument en Markt over de totstandkoming van prijzen in de voedselketen klaar is.

SP-Kamerlid Eric Smaling opperde dat het bedrijfsleven en de overheid een voedselakkoord zouden kunnen sluiten, analoog aan het sociaal akkoord en het energieakkoord, waarin doelstellingen van beleid worden vastgelegd. Staatssecretaris Dijksma beloofde op het idee terug te komen in de reactie die het kabinet gaat geven over het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over een nieuw voedselbeleid.

Laatste reacties

  • agratax2

    Hoe ziet eerlijke handel er uit? Brengt eerlijke handel een kostendekkende prijs op het boerenerf of blijft de prijs bepaald worden door de laagste aanbieder waar ook ter wereld deze produceert? Of betekent eerlijke handel in voedsel terug naar grensheffingen om de interne markt te beschermen? Ik heb het vermoeden dat al deze vragen onbeantwoord blijven en dat het hele >eerlijke handel verhaal< een kreet is om de boeren te paaien op Linkse Partijen te stemmen komend voorjaar en om te ontdekken dat handel niet eerlijk kan zijn vanwege het winstbejach van de handelaar.

  • Ferm

    De politiek weet donders goed hoe het zit. Daar hoeven de boeren niet individueel hun zegje voor te doen. Eerlijke handel kosten de multinationals de grondstoffen teveel en de multinationals dicteren nog steeds de politiek, daar heb je als primaire producent niets tegen in te brengen, slikken of stikken. Geen wonder dat vooral de VVD (multinationalpartij) tegen deze pilot is.

Of registreer je om te kunnen reageren.