Home

Nieuws 1651 x bekeken

Uralkali: afschrijving mijn kan miljard kosten

Moskou – Uralkali moet mogelijk tot $1 miljard (€815 miljoen) afschrijven op de kalimijn Solikamsk-2, wanneer deze definitief gesloten wordt. In dat scenario zal ook de productie van de kaliproducent wereldwijd worden verlaagd van 12 miljoen naar 10,2 miljoen ton. Voorlopig is de onderneming evenwel optimistisch dat de mijn kan worden gered.

In november is de productie in Solikamsk-2 stilgelegd nadat water de mijn inliep. Door de productie van de belangrijke meststof kali elders te vergroten, is de productie volgens het Russische bedrijf op peil gebleven. De onderneming denkt de productie zelfs nog op te kunnen voeren, een mededeling die onmiddellijk leidde tot een sterke stijging van de aandelenkoers.
De mijn is goed voor bijna 20 procent van de totale productie van Uralkali en 3,5 procent van de wereldwijde productie. De sluiting van de mijn heeft dan ook prijzen voor kali omhoog geduwd.

CEO Dimitri Osipov blijft optimistisch over de kansen de mijn te redden en spreekt van 'attractieve marktfundamenten', waarbij de wereldwijde agrarische productie en dus de vraag naar kunstmest blijft groeien. Osipov, wiens voorganger gevangen gehouden wordt sinds hij Uralkali terugtrok uit een exportassociatie met een Wit-Russische producent, zegt tevens dat Uralkali in kosten snijdt en zijn distributienetwerk vergroot.
Het bedrijf ziet af van een programma waarbij het deel van de onderneming dat vrij op de beurs 'zweeft' zou worden verkleind van 38 naar 33 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.