Home

Nieuws 1697 x bekeken

'Tijdige ontheffing coating zaad is verantwoordelijkheid sector'

Den Haag - Het is de verantwoordelijkheid van de sector om ervoor te zorgen dat er tijdig ontheffing komt voor het gebruik van coating voor vlaszaad. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts tijdens het debat over gewasbescherming. Geurts wijst erop dat de coating in Nederland niet gebruikt mag worden en dat dit in Frankrijk wel mag. Tegelijkertijd mag Frans zaaizaad voor vlas wel geïmporteerd worden. Vorig jaar werd ontheffing verleend voor gebruik van de coating, maar dit was erg laat in het seizoen.

Dijksma zegt in deze kwestie de ontheffingsprocedure te volgen die de NVWA en het Ctgb hanteren. Ze benadrukt daarbij dat de vlassector pas 19 november de volledige aanvraag heeft ingediend voor de ontheffing. "En wij moeten ook de tijd hebben om de aanvraag te beoordelen. Ik verwacht dat er eind februari uitsluitsel zal zijn over de ontheffing", zegt Dijksma. Voor het behandelen van zaaizaad van bruine bonen speelt dezelfde kwestie. Ook hier wijst Dijksma op de verantwoordelijkheid van de sector.

Kamerleden van VVD, CDA en SGP vroegen tijdens het debat ook om een oplossing voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Deze fruitvlieg heeft afgelopen jaar veel schade veroorzaakt in de kersenteelt. In Nederland is volgens de Kamerleden geen effectief middel beschikbaar, terwijl in buurland Duitsland wel een middel is toegestaan.
Dijksma erkent dat de suzuki-fruitvlieg een heel vervelend beestje is. "Vrijstelling voor een middel hiertegen kan onder specifieke omstandigheden worden verleend. In de kersenteelt wordt het echter in de lucht gespoten en daarbij is het negatieve effect op de bijen te groot. Hierdoor staat Ctgb deze toepassing niet toe. We zijn wel op zoek naar een andere oplossing", zegt Dijksma. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt Dijksma hierop hoe hij dit moet zien in het kader van de gelijke regelgeving in de EU op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, omdat het middel in België en Duitsland wel is toegestaan in kersen. Dijksma reageert dat het niet alleen gaat om het middel, maar ook om de omstandigheden waarin het wordt toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.