Home

Nieuws

Steunmaatregel Russische boycot verlengd

Den Haag – De steunmaatregel voor groente- en fruit als gevolg van de Russische boycot wordt verlengd tot juni 2015. Dat zegt Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Het Europees Parlement en de Europese raad hebben een akkoord op hoofdlijnen gesloten dat het budget dat nodig is voor de steunmaatregel niet zal worden gefinancierd uit de crisis-reserves van het landbouwbudget, maar dat er extra budget voor beschikbaar komt. Gedacht wordt bijvoorbeeld om de opbrengsten van de superheffing hier deels voor te gebruiken, zodat er voldoende middelen in het crisisfonds blijven om eventuele andere crises op te vangen. Over het voorstel om de maatregelen in verband met de Russische boycot niet uit de crisisreserve te bekostigen,  moet nog definitief worden gestemd door het parlement en de Raad.

De Europese Commissie heeft voor de groente- en fruitsector twee regelingen opengesteld om ondernemers die normaal naar Rusland exporteren te compenseren. Bij de eerste regeling, die in augustus werd geopend, werd het budget van €125 miljoen vrij snel overtekend vanwege grote aanvragen van onder andere Polen. Voor de eerste regeling werd vanuit Nederland voor €1,34 miljoen aan steun aangevraagd.

De tweede regeling, die in september werd geopend, werd  gebaseerd op de omvang van de export per lidstaat naar Rusland in dezelfde periode in voorgaande jaren.  Voor deze regeling is € 165 miljoen beschikbaar.

Hogan zei tijdens zijn bezoek aan Nederland dat hij zelf geen overleg voert met Rusland over de importstop. "Dat doet Eurocommissaris Juncker. Het gaat hier om hogere politieke belangen. Ik richt me vooral op het beperken van de schade voor de agrarische sector door de steunmaatregelen en het openen van nieuwe exportmarkten."

Of registreer je om te kunnen reageren.