Home

Nieuws 5 reacties

Russische consument betaalt flink meer voor voedsel

Moskou - Russische consumenten hebben sinds de start van het importverbod voor westerse producten al bijna 45 miljard roebel (omgerekend tegen huidige koers €690 miljoen), ofwel ruim 3 procent extra uitgegeven aan voedsel, bij een schraler aanbod.

Over een heel jaar zouden de meerkosten van het verbod uitkomen op ruim 147 miljard roebel, ofwel €2,25 miljard. Dit heeft het Russische Instituut voor Strategische Analyses FBK becijferd.

In euro's uitgedrukt lijken de meerkosten nog wel mee te vallen, ondanks het imposante bedrag, maar daarbij moet wel worden aangetekend dat de koers van de roebel de laatste weken hard is gedaald.

Met name de maandelijkse uitgaven aan groente zijn sterk gestegen. Volgens het FBK wel met 16 procent. Voor vlees en vis werd achtereenvolgens 5 en 4 procent meer betaald. Aan zuivelproducten werd daarentegen juist 3 procent minder uitgegeven. Dit laatste hoeft overigens niet te betekenen dat zuivel goedkoper is geworden. Daar het verschraalde assortiment zijn er ook groepen consumenten die minder zuivel kopen, of minder bijvoorbeeld meer basisproducten.

Verschraling van het assortiment is volgens het FBK wel een van de vervelende gevolgen van het importverbod. Veel producten zijn duurder geworden, maar er is ook minder keus. De prijsstijgingen voor veel producten zijn te verklaren uit het feit dat veel importgoederen van verder weg moeten komen, maar ook uit het feit dat Russische aanbieders het embargo te baat nemen om de prijzen voor hun eigen waar maar eens te verhogen nu er toch weinig concurrentie meer is, aldus FBK-directeur Igor Nikolajev tegen zakenkrant Kommersant. Buitenlandse bedrijven krijgen het daarentegen steeds moeilijker, zie de jongste Russische beschuldigingen tegen Danone en Coca Cola, als zouden ze kwalitatief minderwaardige melk verkopen.

Laatste reacties

 • koestal

  De populariteit van Poetin gaat zo snel achteruit,om dat stukje grond in de Krim (oekraine) moet het hele Russische volk lijden

 • gjcamps

  Die prijsstijgingen van 3-4-5% vallen nog wel mee, ik denk dat de prijsdalingen voor fruit, vlees en zuivel voor EU boeren vele malen groter is. De EU droomt van zulke inflatie cijfers, kom je makkelijk van de schulden af.

 • farmerbn

  Ook dit is propaganda maar dan van onze kant. Het Westen doet er alles aan om ons te doen geloven dat het gekozen beleid vruchten afgeeft. Echter de Russische economie bloeit op door die inflatiecijfers en de Russen kopen massaal producten. Door de roebelwaardedaling loopt de export ook nog weer beter. Onze politici hebben voor de eigen burgers slecht gewerkt. Poutin profiteert maar is eigenlijk ook veel gewiekster.

 • klaas.van.der.horst1

  @farmerbn. Je zou bijna denken dat de Russische economie floreert sinds het embargo, maar het gaat echt de andere kant op. Het bericht dat ik heb geschreven is gebaseerd op interne, Russische bronnen. De consument daar is echt niet blij met hogere uitgaven aan voeding. Daar tikt ruim 3 procent meer uitgaven voor voeding overigens veel harder door dan hier, want voeding is een veel groter deel van de totale uitgaven.

 • agratax2

  Klaas deze consumenten kant is de ene kant van de medaille, waar Putin zich het minst aan gelegen zal laten liggen. Mensen zijn voor hem een middel het doel is hoger. Ik vrees dat het OPEC besluit de olie pompen niet te knijpen zijn doel >Macht< veel meer schade berokkenen. Hij heeft hierdoor geen kans om zijn sociale uitgaven redelijk op peil te houden en zo zijn 'Goedheid en Betrokkenheid' met arme gepensioneerden te tonen. Verhongeren doen de Russen nog lang niet, ze weten nog 'Hoe tuinieren moet' en daar komt bij dat het door de eeuwen 'Overleveraars' zijn geweest.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.