Home

Nieuws 1056 x bekeken

Rusland eist controles op alle import uit Wit-Rusland en Kazachstan

Moskou - Rusland wil alle vleesexporten vanuit de partners in de Douane-unie, Wit-Rusland en Kazachstan, inspecteren voordat ze Rusland binnenkomen.

Rusland wil op die manier de illegale re-export van Europees vlees via de beide landen indammen. De maatregel zet het vrije verkeer van goederen en diensten tussen de verschillende Douane-unie-partners onder druk.

Vanaf het instellen van de importstop voor Europees vlees op 7 augustus heeft Rusland zijn partners in de Douane-unie er herhaaldelijk van beschuldigd dat zij geld verdienden via illegale re-export van Europese vleesproducten en zuivel. Nu er op verschillende plaatsen in de EU ook vogelgriep H5N8 is opgedoken, hecht Rusland er nog meer belang aan dat er geen illegale re-export plaatsvindt.

Wit-Rusland en Kazachstan ontkennen de problemen en stellen dat zij voldoende doen om illegale re-export tegen te gaan. Rusland zegt echter dat sinds het begin van het Russische embargo de Europese export naar Wit Rusland met 80 procent is gestegen en suggereert daarmee dat een deel van die producten illegaal wordt doorgevoerd. Kazachstan negeert volgens de Russen het probleem volkomen.

Het conflict tussen de partners dreigt te escaleren. Wit-Rusland heeft met tegenmaatregelen gedreigd. Kazachstan heeft tot nu toe geweigerd om over het probleem te onderhandelen met Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.