Home

Nieuws 5 reacties

Rommert Politiek overleden - Grondlegger moderne fokkerij

Rommert Politiek, de grondlegger van de moderne veefokkerij in Nederland is op 87-jarige leeftijd overleden.

De geboren Fries (Wons 1926) gaf als hoogleraar veeteeltwetenschap aan de Landbouwhogeschool in Wageningen de Nederlandse melkveehouderij een nieuwe impuls.

Politiek was de eerste Nederlander die promoveerde op de veefokkerij. In zijn promotie-onderzoek toonde hij aan dat het mogelijk was het eiwitgehalte van melk te verhogen door daar gericht op te selecteren. Hij stimuleerde de Nederlandse zuivelindustrie om de betaling mede te baseren op de eiwitgehalten van de melk

Het Wagenings universiteitsblad Resource nomineerde Politiek rond de eeuwwisseling als een van de belangrijkste Wageningers.  Waarschijnlijk, zo schreef het universiteitsblad, was geen Wageninger zo bekend onder melkveehouders, als Politiek.  Politiek was een van de initiatoren achter de oprichting van een proefbedrijf voor de veehouderij in het drooggelegde IJsselmeer, de latere Minderhoudhoeve.

Hij zorgde voor een forse impuls van de systematische vergelijking van moeders en dochters – en de invloed van stieren in de rundveefokkerij. Tegen de gevestigde orde in bepleitte hij de inzet van grotere stieren bij het Fries Rundvee Stamboek.

Zijn manier om gelijk te krijgen was eenvoudig, legde Politiek in 2010 uit in een naar hem genoemde jubileumuitgave van de Nederlandse Zoötechnische Vereniging. Hij ging het land in met zijn ideeën. "Er is niets praktischer dan een goede theorie. Goede mensen, goed opgezet onderzoek en praktische toepassing zijn de ingrediënten om de veehouderij vooruit te helpen."

Hij ontving in 1993 als eerste Nederlander de International Dairy Production Award.

Laatste reacties

 • jankragt

  In de jaren 70 een lezing bijgewoond niet meer maar beter als voorbeeld niet 60 koeien met 4000 liter maar 40 koeien met 6000 liter , nooit vergeten

 • Makkink

  @jankragt hij zei vaak; 'de beste tweede tak is de verbetering van de eerste tak!'
  Als student heb ik met hem te maken gehadm, hij was heel benaderbaar.
  Hij kende bijna al 'zijn studenten' persoonlijk en ging ook mee als 'zijn studenten'op excursie gingen.Ook was hij tot op het laatst bij bijna elke NRM.Dit soort professoren zijn uitgestorven , denk ik.
  Rommert Politiek bedankt en rust in vrede!

 • minasblunders1

  Tja, de tijd dat Wageningen nog wat voorstelde. Tegenwoordig moeten we het doen met van die flapdrollen als OENe OENema.

 • LUCTOR

  @Minas Ben het wel met je eens maar een goede nachtrust geeft ook weer een frisse kijk en minder frustratie.

 • veldzicht

  minablunder #3 En tegenwoordig is Wageningen een opleidingsinstituut
  voor linkse dierextremisten, boom fluisteraars en pony knuffelaars.
  totaal niet te vergelijken met het Wageningen van 40 jaar geleden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.